Pályán kívül

103 éves korában meghalt Kürti Béla

Kürti Béla 1915. november 10-én született Hatvanban. Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola magyar irodalom – történelem – testnevelés szak elvégzése után az akkori  kultuszminiszter a ceglédi állami polgári fiúiskolához osztotta be, mint “próbaszolgálattal megbízott óraadó helyettes tanárt”.

1950. december 12-én a Ceglédi Építők Sportkörben elindította a szertornát, amely 1964-ben már a „Magyarország legjobban nevelő tornaszakosztálya” kitüntetést kapta. Mestere volt többek között Füle Judit mesterfokú bajnoknak, aki Rómában tagja volt az olimpiai 7. helyezett szertornászcsapatnak. Nevéhez fűződik a Ceglédi Sporttörténeti Bizottság 40 évvel ezelőtti létrehozása, és az ország első vidéki sportmúzeumának megnyitása 25 évvel ezelőtt – írja a cegledinfo.hu.

Kürti Béla hosszú pályafutását számos kitüntetéssel honorálták – sok más mellett átvehette Cegléd díszpolgári címét és a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét valamint a MOB érdemérem kitüntetést is.

 

A kiváló sportember, testnevelő, edző temetése március 9-én (péntek) 11 órakor lesz Cegléden, a Magyar Nagyasszonyok-Templomában (Széchenyi út 87.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik