Pályán kívül

Előzetesek, Tinder, fricskák – a legjobb átigazolást bejelentő videók 2017-ből

A mai világban egyre fontosabbá vált a közösségi média szerepe. Ezt belátták a klubok is világszerte és egyre közvetlenebb formában kezdtek el kommunikálni a rajongókkal. Ennek a folyamatnak egy érdekes lépcsőfokává vált 2017, nyáron ugyanis új trend született: a futballcsapatok vicces videókkal jelentették be az új igazolásokat.

Szinte egész nyáron egymásra licitáltak a csapatok, az új “műfaj” eljutott egy telefonját böngésző játékostól odáig, hogy komoly forgatás előzte meg a bejelentést. Az eredmény sokszor fergeteges lett, összeszedtük melyek voltak az év legviccesebb és legkreatívabb átigazolást bejelentő videói.

WhatsApp, Twitter, SnapChat, Tinder

A bejelentések zömét angol csapatok készítették el és valószínűleg a Liverpool vezetőségének fogalma sem volt róla, hogy lavinát indítanak el azzal, hogy Mohamed Szalah érkezésekor közzétettek egy videót, ahol Twitteren olvasgatja a szurkolók hozzászólásait.

Az ötlet megtetszett a Premier League-ből csúfosan kieső Aston Villának, akik Twitter helyett a WhatsApp külsejével csináltak egy egészen fergeteges videót. John Terry szerződtetéséről kérdezősködik a csapat menedzsere, Steve Bruce a tulajdonosnál, majd miután az üzlet létrejött, “hozzáadják” a beszélgetéshez az angol hátvédet. Még ezután is bedob egy poént a birminghami klub: Gabriel Agbonlahor megjegyzi, “a klub legjobb hátvédje”, mire az egykori védők sorra kilépnek a beszélgetésből.

Ugyan jóval később, de az angol negyedosztályú Yeovil Town is “beszállt” a kollektív ökörködésbe, december harmadikán a népszerű társkereső applikáció, a Tinder bevonásával.

Oscar Gobernnel azután “állt párba” a kiscsapat, miután egy rakás remek focistát – köztük Neymart és Lionel Messit! – kikosarazott a Yeovil.

Korábban ugyanez a csapat Snapchattel jelentette be Jake Gray érkezését. Az alkalmazásban használható térképen mutatták, hogy egy bizonyos Jake-kel együtt állnak a pályán, majd egyszercsak beköszön maga a futballista.

Filmelőzetesek

A legkomolyabb forgatási eszközöktől sem riadtak vissza a csapatok. Elsőként a spanyol Sevilla dobott be egy nagyon komoly videót, amikor Jesus Navast visszavásárolták a Manchester City együttesétől. A labdarúgót elrabolják Angliában, zsákot húznak a fejére és az Estadio Ramón Sánchez Pizjuán stadionban látja csak meg újra a napfényt.

Több sem kellett az AS Romának, Grégoire Defrel bejelentésénél mindenféle akciójelenetet bevágtak a dráma aláfestő zene mellé. Az egy percnél is hosszabb videóban azonban a jelenetek között kommenteket olvashatunk. Olyanokat, mint

  • szükségtelenül túlkomplikált
  • csak jelentsétek már be, ki az?!
  • a történetnek semmi értelme
  • egyáltalán minek fáradnak ezekkel?

A végén Defrel nyugodtan kortyolgatja a kávéját és közli, hogy amúgy róla készült a videó. Egyébként rögtön a kis film elején a Roma is kiírja, hogy “egy újabb szükségtelenül hosszú átigazolási videó”.

Ugyanezt a receptet használta az angol Southampton is, amely a zenét és a videó elejét meghagyta, de nem konkrét tweeteket idézett, hanem általánosságban idézte a szurkolók véleményét. Külön poén, hogy nem is új igazolást jelentettek be, hanem a kapusuk, Stuart Taylor hosszabbított szerződést.

Még egyszer az AS Roma Twitter-oldalát kell felemlegetnünk, amely július 22-én is szépen kigúnyolta az új trendet. Aleksandr Kolarov bejelentése kapcsán egy srác hosszasan vázolja fel egy irgalmatlanul bonyolult és fordulatos videó vázlatát. Miután végighallgatja a morcona Kolarov az egészet, megkérdezi a rendező, hogy benne van-e, mire az orosz védő csak annyit mond “nem” és kisétál.

A szurkolói élet

Egyes klubok inkább a futballszurkolók mindennapjaira hegyezték ki a bejelentéseket. A Chelsea például inkább egy aranyos megközelítést választott: apuka és kisfia bemennek a klub boltjába, hogy rányomassák a kissrác kedvenc játékosának a nevét. Amikor azonban odaérnek nem várt komplikáció lép fel:

– Na, kinek a nevét szeretnéd?
– Antonio Rüdigerét!
– Ezt már megbeszéltük fiam, csak olyan játékost választhatsz, aki tényleg nálunk játszik. Mit szólnál inkább David Luizhoz, vagy Hazardhoz? Hazardot szereted, nem?
– Antonio Rüdigert kérem!

Ezután az eladó elsétál a mezzel, mondván meglátja mit tehet és mit ad Isten, Antonio Rüdiger épp a szertárban vacakol és kiderül, hogy a londoiak játékosa lett. Kifejezetten kedvesre sikerült az egész.

Az AS Roma nem csak abban jó, hogy másokat parodizáljon, hanem abban is, hogy új ötlettel álljon elő. Amikor Lorenzo Pellegrini visszatérését jelentették be, először csak a jól ismert Fifa játék legújabb darabja látható, ahol a fővárosiak csapatában ott van Pellegrini is. Mi több, gólt is szerez a támadó és míg a játékban tart a gólöröm a kamera megmutatja, hogy bizony maga Pellegrini fifázott. Minden szurkoló álma ez – de azoké biztos, akik szeretik a játékot.

További ötletek

A további videókat nem igazán lehet egy téma köré húzni, de megérdemlik, hogy szerepeljenek az összeállításban. Az angol Arsenal az egyik legötletesebb videóval rukkolt elő: kilenc labdarúgó nevét írták ki egymás alatt, miközben a következő kérdés volt olvasható:

Tíz futballista, akit Arséne Wenger szerződtetett. Te megtalálod mindegyiket?

A csavar az egészben az, hogy a kilenc kiírt labdarúgó kezdőbetűje kiadta Sead Kolasinac nevét, aki a tizedik név.

Szintén Angliában, a Swansea City csigázta egy kicsit a szurkolóit. A klubnál nagy népszerűségnek örvendő Angel Rangel tanít egy spanyol játékost angolra. A mondatok egyszerűek, de a drukkerek alig várták, hogy megforduljon a “tanonc” és kiderüljön kit igazolt a csapat. Roque Mesa bejelentésénél ráadásul a hangeffektek is megdobták az egészet, kicsit egy tv-műsorra emlékeztet az egész jelenet.

Kénytelenek vagyunk ismét Rómába “látogtni”, a Farkasok nyáron kitettek magukért röhejes videók gyártásában. Július közepén Cengiz Undert jelentették be úgy, hogy összeállítottak egy kisfilmet a legszebb góljairól. Csakhogy egy perc alatt a világ összes hasonló jellegű YouTube-videóját kigúnyolta a klub, össze-vissza változnak a filterek és a zenék, de aki csak egy ilyet megnézett életében az azonnal ráismert a stílusra.

Zárásként az angol Stoke City nagy dobását sem hagyhatjuk ki a sorból. Nyáron a klub eladta a csapat egyik legjobbját, Marko Arnautovicot, aki ráadásul a West Ham Unitedbe igazolásakor úgy nyilatkozott, hogy új munkaadója nagyobb és ambíciózusabb. Ezért aztán amikor Jesé Rodriguezt bejelentette a Stoke City, felidézték az osztrák mondatát, majd felsorolták Jesé trófeáit és volt klubjait. Nagyon elegáns visszaszólás volt, ráadásul szuper humora is van a videónak, mivel hallhatjuk, ahogy a szakértők temetik a csapatot a sok nyári távozója miatt.

Fotó: mirror.co.uk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik