Pályán kívül

Dárdai Pál Storckról és Dzsudzsákról is “vallott”

Exkluzív interjút közölt a Magyar Idők Dárdai Pállal, a Hertha BSC vezetőedzőjével.

A beszélgetés egyik alappillére természetesen a magyar válogatott volt, hiszen már több mint két éve, hogy nem Dárdai irányítja Magyarország legjobbjait, s nemrég csúnya fiaskót szenvedtünk a német kapitánnyal Andorra ellen. Dárdai szerint a sorozat végén kell értékelni, nem közben.

Storckot lehet kritizálni, de szerintem lépjünk túl ezen. Sajnos a magyar futballisták nem játszanak Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-mérkőzéseket, nincs meg a nemzetközi tapasztalatuk. Ha a fiatalokat elvisszük Andorrába, a gyerek már azzal meg van elégedve, hogy berakták a válogatottba, pedig még semmit nem tett le az asztalra. Felesleges elhamarkodottan dönteni egy csoportkör kellős közepén. De most ki lett volna a kapitány?! Ha majd véget ért a selejtezősorozat, megnézik, mi volt az eredeti célkitűzés, és abból mi valósult meg. Nem az én dolgom megítélni, hogy Storck menjen vagy maradjon.

Az akadémiáknak örül ugyan Dárdai, de még mindig nem elég kiforrott a rendszer.

Hatalmas dolognak tartom, hogy az ország miniszterelnöke révén rengeteg pénz áramlott a magyar futballba és a sportba. Berlinben könnyű okoskodni, itt minden hétvégén pattog a labda bármelyik játszótéren, csak odamennek a „scoutok”, és hozzák a fiúkat a Herthába. Otthon sokkal nehezebb: a régi rendszerben tönkretették a futballkultúrát. Kiürültek a dühöngők, és ha nem lennének akadémiák, akkor futballista is alig lenne. Kérdés persze, hogy szakmailag hogyan lehet előre lépni. Nem kellene bevonni az iskolákat a képzésbe? Ha csak 14-15 éves kortól edz a gyerek napi kettőt, az már nagyon késő. Hiába dolgoznak jól az akadémiákon, korábban kell elkezdeni a képzést.

Dárdai tiszta vizet öntött a pohárba Dzsudzsák Balázs ügyében is, a berlini klub nem tudta állni a magyar válogatott csapatkapitányának bérigényét, ráadásul inkább fiatalokat akart szerződtetni a klub, így végül nem lett a német csapat labdarúgója.

Ami az ifjú Dárdaikat illeti, Palkó, Márton és Bence is futballista lesz, ha eljön az idő, ők döntik el, hogy a német vagy a magyar válogatottat erősítik majd.

Palkót korábban hívták Magyarországról, de – nem akarok senkit sem megbántani – visszaesés lett volna neki, ha kimarad a német edzésekből. A fia­im hamarosan felnőtt emberek lesznek, ők döntik el, melyik válogatottat választják. Nekik Magyarország a Balaton, egy kicsit Pécs és a disznóvágás. Viszont Berlinben vannak a haver­jaik, az életük, ezt szokták meg, nekik ez a normális.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik