Pályán kívül

Nagyon is jó indokkal váltott nevet a Taekwondo Világszövetség

Nem lehet mosoly nélkül nyugtázni a Taekwondo Világszövetség legutóbbi, elsőre talán furcsának tűnő döntését, mely szerint a szervezet neve mostantól hivatalosan Világ Taekwondóra módosul.

Az okot a szövetség angol nevének, a World Taekwondo Federation rövidítésében, a WTF-ben kell keresnünk. A mozaikszónak ugyanis a közgyűlés szerint “negatív másodlagos jelentése” van.

És valóban. Aki nem tudná, a WTF rövidítés az internetes szlengben annyit tesz “what the fuck?”, azaz

“mi a fene?”

Megjegyeznénk, hogy a magyar fordítással így tompítottunk a szó szerinti jelentésen. Tehát, ha jobban belegondolunk, az olimpián is szereplő sportágat képviselő szervezet nagyon is racionális döntést hozott.

A régi rövidítés a digitális szleng miatt már nem illett a szervezethez. Ezért fontosnak tartottuk a brand megújítását és a közeledést a rajongók felé. Ez egy jól elkülöníthető, egyszerű rövidítés, amely kifejezi a sportunk globális természetét.

– közölte Csocsung Won elnök a BBC szerint.

A szövetséget 1973-ban alapították Dél-Korában, erős kormányzati hátszéllel, jelenleg majdnem a Föld összes országa tag.

Anno a Nemzetközi Taekwondo Szövetség nevet azért nem vehették fel, mert már foglalt volt. Azt a Kanadába emigrált alapító mester, Csojong Hi tábornok használta, akinek haláláig szoros kapcsolatai voltak Észak-Koreával is.

A WTF… pardon WT vagyis World Taekwondo, a dél-koreai Mudzsuban tartja közgyűlését, ahol jelenleg a világbajnokság is zajlik. A magyar színeket az UTE versenyzői, a világbajnoki bronzérmes Kotsis Edina (kiemelt képünkön kékben) és a junior Európa-bajnok Füredi Rebeka fogja képviselni. Jövő kedden és szerdán lépnek pástra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik