Pályán kívül

Johan Cruyff, a labdarúgás első rocksztárja

Cruyff tíz aranyköpése az utókornak

Johan Cruyff csütörtökön délelőtt 68 éves korában családi körben hunyt el Barcelonában. Zseniális labdarúgó volt, aki az 1970-es években az Ajax klublegendájává nőtté ki magát, az egyetemes labdarúgás szimbóluma lett ebben az időszakban és később sikeres edzőként, taktikusként vonult be a történelemkönyvébe, szemléleteit pedig ma is alkalmazzák a világ legerősebb csapatai.

Kevesek mondhatják el magukról, hogy ilyen nagy hatással lettek volna a sportág fejlődésére.

Cruyff 1947. április 25-én Amszterdamban született, családja szerény körülmények között élt. Néhány lépésre az Ajax stadionjától nőtt fel. Tíz éves korában került az Ajaxhoz és még 17 éves sem volt, amikor bemutatkozott az első csapatban. Rinus Michels edzővel megreformálták a futballt. Hatszor nyertek közösen holland bajnokságot, négyszer ünnepeltek kupagyőzelmet és háromszor elhódították a BEK serlegét is.

Amszterdam hercege

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A repülő hollandi átlagban 30 gólt szerzett szezononként. Ő volt az Ajax karmestere, olyan játékosok is felnéztek rá, akik akár tíz évvel idősebbek voltak tőle. A szőke ék lett a labdarúgás első rocksztárja. Európa otthonai az ő fényképével voltak kiplakátolva.

Rádöbbentette a kontinenst, hogy lehet másként is játszani a futballt. Amikor 1972-ben az Ajax az ő két góljával legyőzte az Intert a BEK-döntőben, Cruyff elérte a célját. Hogy aztán a következő szezonban elsöpörjék a fináléban a Beckenbauerrel felálló Bayern Münchent.

Kitörölhetetlen nyomot hagyott válogatottnál is

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Ahogy az Ajaxnál, úgy az Oranjénél is a 14-es számmal szereplő Cruyff volt a mindenható. Hollandiát ő írta fel a labdarúgás térképére, amikor 1974-ben 36 év után kijutott a nemzeti tizenegy a világbajnokságra. A narancssárgáknak viszont nem jött össze a hőn áhított siker – ahogy hazájában nevezik – 1. Johan vezérletével sem.  2-1-re kaptak ki az NSZK-tól, de az ő játékstílusok vonzott milliókat világszerte a tévéképernyők elé.

Négy évvel később, az 1978-as világbajnoki döntő ismételt elvesztése után mondta le a válogatottságot.

Döntését azzal indokolta, így tiltakozik az argentin csalók ellen. Egy 2008-as interjújában bevallotta, azért nem húzta magára többször a címeres mezt, mert el akarták őt rabolni Barcelonában és a történtek ráijesztettek.

Barcelona, a második otthon

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Vissza 1973-ba. Amszerdam hercege a világ legdrágább játékosa lett azzal, hogy követte Rinus Michelst a katalánokhoz. A következő szezonban a Barcelona 1960 után először nyert bajnokságot és még ebben az évben az első olyan labdarúgó lett, aki három Aranylabdát is bezsebelt. Az igazi tiszteletet mégis edzőként eltöltött időszakában, 1988 és 1996 között vívta ki magának a gránátvörös-kékeknél.

Érkezése után elkezdte beépíteni a fiatalokat a csapatba. Felkarolta Pep Guardiolát is, akit sokan vékonynak és lassúnak találtak a játékhoz. Mit ad Isten, négy évvel később Bajnokcsapatok Európa-kupáját nyert a Barca, és a sikerben természetesen óriási szerepet játszott Guardiola.

Parancsolgató, manipulatív, önző, hirtelen haragú.

Cruyff gyakran kezelhetetlen személyisége volt a motorja az egész karrierjének és ezért tudta mindenhol letenni a névjegyét, akárhol is járt. A sikerek mellett átalakította az Ajax és a Barcelona utánpótlásrendszerét, amit talán senkinek sem kell ma már bemutatni.

Hatalmas örökséget hagyott hátra

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

Amszterdamban nevelkedett De Boer, Van der Sar, Seedorf és Davids is, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

A la Masia termelése pedig ennél is komolyabb szintekre lépett.

2010-ben a spanyol válogatott hat Barcelona-játékossal a kezdőjében nyert világbajnokságot, Messi, Xavi és Iniesta személyében pedig három aranylabdása is van a Barca utánpótlásának. Ez pedig mind Cruyff elképzeléseit igazolja.

A legendás holland munkássága sokakra hatott. Arrigo Sachi az AC Milannál, Arséne Wenger az Arsenalnál, Joachim Löw a világbajnok német válogatott, Pep Guardiola a Bayern Münchennél, Laurent Blanc a Paris Saint-Germainnél mind róla vettek példát.

Johan Cruyff találta fel a modern labdarúgást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik