Pályán kívül

Csak úgy ingyen nem lehet leadni a foci-Eb meccseit a magyar kocsmákban

Az MTVA pénzt követel a vendéglátóhelyektől.

Kevesebb mint négy hónap és Franciaországban megkezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság. Az idei tornát magyar szempontból még nagyobb figyelem követi, hiszen a válogatott is ott lesz a kontinenstornán. Akik nem tehetik meg, hogy a helyszínen szurkoljanak a nemzeti csapatnak, minden bizonnyal vendéglátóhelyeken fogják végigizgulni a mérkőzéseket a haverokkal.

Csakhogy ez nem lesz ilyen egyszerű. A 444.hu információ szerint a tornát közvetítő MTVA olyan leveleket küldött szép, amelyekben pénzt követel azoktól a vendéglátóhelyektől, amik tévén vagy kivetítőn szeretnék leadni az Európa-bajnokság meccseit.

Levelében az MTVA leírja, a viadal közvetítési jogai mellett megvették a nyilvános kivetítések kizárólagos jogát is, ezért bárki, aki Magyarország területén nyilvános kivetítést tartana, azt csak az ő beleegyezésükkel, díj fizetése ellenében teheti meg.

De mi is számít nyilvános vetítésnek? Az, ha az MTVA Eb-adását valaki úgy adja tovább a nyilvánosságnak, bármilyen eseményen, hogy a következő három feltétel bármelyike teljesül

  • belépődíjat szednek
  • van szponzor
  • “a vetítéshez bármilyen bevételszerzéssel járó, vagy bevételszerzésre alkalmas kereskedelmi tevékenység kapcsolódik, ideértve például: étel/ital árusítását, termék, márkanév promócióját, egyéb rendezvények népszerűsítését.”

Az MTVA-nál nem újkeletű a dolog, a 200-es foci-vb óta folyamatos ehhez hasonló felszólító levelekkel próbálkozik. 2012-ben a tömeges felháborodás miatt lemondott a társaság erről.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a nyilvános kivetítésekért járó díjakat az egész világon maga igyekszik beszedni egy marketingcégen keresztül. A szövetség honlapján leírja, a nyilvános kivetítésekért elvileg ugyan mindenkinek fizetnie kéne, de ők nem kérnek pénzt azoktól a helyektől, amelyek befogadóképessége 300 fő alatti és se belépőt nem szednek, se szponzoruk nincsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik