Pályán kívül

A Fidesztől a FIFA-ig mindenki Buzánszkyra emlékezik

Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István budapesti főpolgármester és parlamenti pártok is részvétüket fejezték ki Buzánszky Jenő vasárnapi halálát követően. Az Aranycsapat klasszikus felállásának utolsóként távozott tagját a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) saját halottjának tekinti.

“Elment az utolsó mohikán. Isten veled, Jenő bácsi!” – írta Orbán Viktor Facebook oldalán az esztergomi kórházban vasárnap este 89 évesen elhunyt legendás hátvédről.

Tarlós István, Budapest első embere közleményben nyilvánította ki együttérzését Buzánszky családjának és az egész magyar sporttársadalomnak, s azt emelte ki, hogy a 49-szeres válogatott játékos halála “minden magyar sportszerető ember számára fájdalmas veszteség”.

A Fidesz jelezte, hogy tisztelettel és szeretettel emlékezik az Aranycsapat tagjai közül utolsóként távozó olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes és Európa Kupa-győztes labdarúgóra, s osztozik az örök legenda családjának, barátainak, tisztelőinek fájdalmában.

A Jobbik szerint Buzánszky “pályafutása, élete, kitartása, őszintesége” példa kell, hogy legyen a sportszerető emberek számára.

Fotó: MTI

Az MSZP azt írta, a kitűnő védő távozásával ő maga legendává, az Aranycsapat pedig történelemmé vált.

Buzánszky Jenőről a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), illetve a német szövetség is megemlékezett. A FIFA többek között azt emelte ki vele kapcsolatban, hogy megbízhatóságáról, valamint a támadásokat segítő előretöréseiről és jó beadásairól volt híres.

A németek is emlékeztettek arra, hogy Buzánszky Jenő a csapatukkal szemben 3-2-re elveszített 1954-es világbajnoki fináléban szerepelt magyar együttes utolsó élő tagja volt.

Az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes Buzánszky Jenőt a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Labdarúgó Szövetség mellett az EMMI is saját halottjának tekinti.

“A legendás labdarúgó halálával pótolhatatlan veszteség érte nemcsak a magyar, hanem az egyetemes labdarúgást is” – írta az MLSZ saját honlapján.

A szövetség arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy ma 17.30-tól a Puskás Ferenc Stadion toronyépülete előtti centenáriumi emlékműnél róhatják le kegyeletüket Buzánszky Jenő tisztelői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik