Pályán kívül

Meghalt Buzánszky Jenő

Az Aranycsapat legendás védője vasárnap este hunyt el az esztergomi kórházban. Ő volt az Aranycsapat utolsó élő tagja.

A hírt a labdarúgó fia közölte a FourFourTwo.hu-val, vasárnap este. Az esztergomi kórház 8 óra után értesítette ifjabb Buzánszky Jenőt a hírről.

A 89 esztendős védőt karácsony előtt szállították kórházba, kétszer is megműtötték. A Nemzet Sportolójának állapota napokig kritikus volt, lélegeztetőgép segítségével aludt, később ez a helyzet javult, hiszen már nem az intenzíven, hanem a belgyógyászaton ápolták.

Január elején fia, ifj. Buzánszky Jenő azt nyilatkozta, ” innentől kezdve már csak a jóisten tudja, hogy apu állapota hogyan s merre változik.”

Fotó: Europress Fotóügynökség

A hosszú ideje betegeskedő legenda halálával elveszítettük az Aranycsapat utolsó élő játékosát is. Buzánszky Jenő 49 alkalommal húzta magára a címeres dresszt, ott volt az 1952-ben olimpiai aranyat nyerő csapatban, majd 1953-ban az angolok elleni évszázad mérkőzésén, valamint egy évvel később az elveszített berni döntőben is.

Első válogatottbeli szereplésére 1950. november 12-én került sor Bulgária ellen: ezen a barátságos találkozón 1-1-re végeztünk. Utoljára 1956-ban lépett pályára az akkor már jelentősen átalakult Aranycsapatban.

 Fotó: Sport24

Karrierjét a Dombóvári Vasutasban kezdte (1938), majd a Pécs labdarúgója lett, innen igazolt 1947-ben Dorogra, ahol Grosics Gyulával együtt futballikonokká váltak. A Bányászban 1960-ig 330 tétmeccsen szerepelt és 25 gólt rúgott. Ezt a teljesítményt a klub azzal hálálta meg, hogy 2010-ben a dorogi stadiont Buzánszky Jenő Stadionnak keresztelték át.

Visszavonulása után sem szakadt el a dorogi klubtól, hiszen edzőnek állt, sőt kétszer is dirigálta a csapatot 1961-1965, valamint 1967-1969 között, 1972-től 1985-ig pedig tecnikai vezetőként tevékenykedett az egyesületnél. Trénerként megfordult még az Esztergomi Vasas, valamint a Fősped Szállítók csapatánál is.

1986-ban munkásságát olimpiai érdeméremmel jutalmazták, Dombóvár és Dorog díszpolgárává választották. Megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, a Prima Primissima díjat, 2011-ben pedig a Nemzet Sportolója lett.

Halálával az Aranycsapatnak már csak egyetlen hangja, a mérkőzéseiket közvetítő rádiós sportkommentátor, a “tizenkettedik játékos”, Szepesi György maradt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik