Pályán kívül

Pistorius rosszabbul járhat

Megfellebbezheti a dél-afrikai ügyészség az Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok futó ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés címén hozott ítéletet - így döntött egy pretoriai törvényszék bírája.

Oscar Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. Októberben a tárgyalást vezető Thokozile Masipa bírónő öt év börtönbüntetésre ítélte a paralimpiai bajnokot gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával.

Gerrie Nel államügyész akkor “sokkolóan helytelennek” nevezte az ítéletet. Masipa bíró októberben elutasította azt az ügyészségi kérést, hogy súlyosbítsa a gondatlanságból elkövetett emberölés jogcímén hozott ötéves börtönbüntetést.

Ezért az ügyészség fellebbezett, mert álláspontja szerint az atléta szándékosan végzett barátnőjével. Azt akarja elérni, hogy a paralimpikont előre megfontolt emberölés miatt ítéljék el, ami legalább 15 év szabadságvesztéssel sújtható és a legfelsőbb fellebbviteli bíróság másítsa meg az ítélet jogcímét, így annak súlyosságát is.

Egyes jogi szakértők szerint a fellebbezésnek részben azért volt alapja, mert a bírónő tévesen értelmezte a büntetőtörvénykönyv egyik elvét, amely olyan esetekre vonatkozik, amikor a tettes előre látja, hogy fennáll az emberölés eshetősége, és mégis elköveti tettét. Ez esetben előre megfontolt emberölésért vonható felelősségre a tettes. Egyes szakértők nem értik, miért döntött a bírónő úgy, hogy Pistorius nem látta előre, hogy valaki meghalhat, ha négy lövést is leadott. Más jogászok viszont helytállónak minősítették az ítéletet. 

A legfelsőbb fellebbviteli bíróság legközelebb február 15-től március 31-ig ülésezik, addig nem foglalkozik az üggyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik