Pályán kívül

Oscar Pistorius öt évet kapott emberölésért

Oscar Pistorius (oscar pistorius, )
Oscar Pistorius (oscar pistorius, )

A Pretoriában június óta zajló tárgyaláson kedden hirdettek ítéletet. A paralimpiai bajnok atlétát gondatlanságból elkövetett emberölésért öt év szabadságvesztésre ítélték első fokon. Lőfegyverrel való visszaélésért további három évet kapott, öt évre felfüggesztve.

A tárgyalást vezető Thokozile Masipa bírónő ítélethirdetésnél úgy fogalmazott: “Mr. Pistorius, kérem álljon fel …. A következő mondatom, úgy gondolom, hogy tisztességes és igazságos, mind a társadalom, mind pedig a vádlott felé: A bíróság önt vétkesnek találta emberölésben, az 1977/51. számú törvény 276/1-es paragrafusa szerint a kiszabott büntetése öt év szabadságvesztés.”

Az ítéletet Pistorius családja csendben vette tudomásul. A bírónő rövid monológja után megköszönte a közreműködő magatartást és bezárta az ülést. June Steenkamp, Pistorius egykori barátnőjének édesanyja az ítélethirdetés után annyit nyilatkozott: “Érvényesült az igazság.”

 
Oscar Pistoriust a keddi tárgyalásra több rendőr kíséretében érkezett
Fotó: europress 

A bbc.com helyszínen tartózkodó riportere az épületből kilépve rövid közvélemény-kutatást végzett, ami szerint az ítélet megosztotta az érdeklődőket. Egyesek úgy vélték, a sportoló túl enyhe büntetés kapott. Hozzátették, az ítélet a családon belüli erőszak terén rossz üzenetet közvetít a társadalom felé. Mások úgy vélik, fair volt a döntés.

Tavaly februárban számoltunk be róla, hogy Oscar Pistorius az első állítások szerint betörőnek nézte barátnőjét, Reeva Steenkampot, ezért lelőtte. Később egyre több olyan információ látott napvilágot – a rendőrség részéről – amely ezt a forgatókönyvet cáfolta.

A szomszédok vallomása szerint (is) többször mentek ki a rendőrök a házhoz, mert a sportoló és modell barátnője rendszeresen veszekedtek. Pistorius vallomását cáfolni látszott az is, hogy az esetet követő házkutatás során véres krikettütőt találtak a rendőrök, ráadásul a nő koponyája is be volt törve, amikor a mentősök megpróbálták újraéleszteni.

Az esetet követően Oscar Pistoriust óvadék ellenében szabadon engedték. A per első része júniusban kezdődött.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik