Pályán kívül

Kiderült az igazság a Pistorius-gyilkosságról

Thokozile Masipa bíró csütörtöki ítelethirdetésében elhangzott, hogy a paralimpikon nem szándékosan lőtte le tavaly barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Oscar Pistorius 2013. február 4-én végzett barátnőjével, Reeva Steenkamppal. A per lassan öt hónapja zajlik, beleszámítva az egy hónapos szünetet, amit a sportoló pszichiátriai vizsgálatáért rendelt el a bíró.

A bíró a tárgyalás utolsó napján, csütörtökön elmondta, nem bizonyítható, hogy Oscar Pistorius előre megfontoltan ölte volna meg kedvesét, így a sportolót felmentették a szándékos emberölés vádja alól – írja a L’Équipe.

 Fotó: Europress fotóügynökség

Masipa úgy látta, hogy a szemtanúk és a szomszédok vallomásai megkérdőjelezhetők, ugyanis pontosan nem tudták megmondani, hány lövés dördült el, és a sikolyokat sem hallotta mindegyikük. A bíró hozzátette, a sajtó is befolyásolta a tanúkat, ezért sok helyen kronológiai eltérés tapasztalható a visszaemlékezéseik közt.

A vád nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vádlott előre megfontolt gyilkosságot követett el, így Pistorius elméletét látták valóságosnak, miszerint ő azt hitte, betörő van a házban.

 Fotó: Europress fotóügynökség

“Úgy döntött, hogy fegyvert fog, erre senki nem kényszerítette. A bíróság úgy véli, hogy ezekben a percekben Pistorius különbséget tudott tenni jó és rossz között” – mondta Masipa.

A paralimpikont most gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják, amiért akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik