Pályán kívül

300 millió forintos elismerés sportolóinknak

Csay Renáta (csay renáta, )
Csay Renáta (csay renáta, )

Tavaly a kolumbiai Caliban megrendezett nem olimpiai sportágak világjátékán remekül szerepeltek sportolóink, díjazásukat viszont még csak most szavazta meg a MOB.

Maratonista kajakosaink közül a két aranyat szerző Csay Renáta 33,2 millió, az egyéniben első és csapatban hatodik búvárúszó, Székely Lilla 20,7 millió, az egyesben győztes maratonista kajakos, Petrovics Máté 17,5 millió forintot kap, vagyis az olimpiai jutalmak 50 százaléka megilleti a világjátékok szereplőit is – olvasható a blikk.hu-n.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége 492,3 millió forintos jutalom szétosztását hagyta jóvá a napokban, melyből 307,7 milliót a sportolók, 184,6 milliót pedig a felkészítésükben részt vevő edzők vehetnek át. A februári szocsi téli olimpia díjazása ennél jóval kevesebb, hiszen versenyzőink 36, a szakemberek pedig 21,6 milliót kaphatnak.

Csay Renáta
Fotó: MTI

A magyar küldöttség összesen hat aranyat és három ezüstöt nyertek Caliban. Ezzel szemben az esemény hivatolos honlapja csupán egy győzelmet említ, ugyanis a kajak-kenusok maratoni szakágában elért sikereket nem tekinti hivatalosnak. Ezzel hozható összefüggésbe, hogy a MOB egész idáig húzta a jutalmak megszavazását.

“Hosszú levelezést követően a nemzetközi szervezet elnöke és főtitkára megerősítette, a kajak-kenu maratonistái ugyan egy meghívásos, de teljes jogú sportág tagjaként versenyeztek. Így aztán ők is megérdemlik az anyagi elismerést” – mondta Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság egyik alelnöke, a nem olimpiai sportágakat tömörítő tagozat vezetője.

“Negyedszázados pályafutásom során tizenhárom világbajnoki címet is szereztem, soha ilyen nagy elismerésben nem volt részem. Erre mintegy életműdíjra tekintek, az irigyekkel pedig nem foglalkozom” – nyilatkozott a legjobban kereső Csay Renáta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik