Pályán kívül

Meghalt Novák Dezső

Az mlsz.hu családtól kapott tájékoztatásra hivatkozva közölta, szerda este, 75 éves korában elhunyt a magyar labdarúgás egyik legeredményesebb egyénisége, kétszeres olimpiai bajnok, a Ferencváros örökös bajnoka.

Novák Dezső 1939. február 3-án született Jákon. Szombathelyen, a helyi Postásban, később a Haladásban szerepelt. 22 évesen, 1961-ben lett a Ferencváros labdarúgója. Az Üllői úton hamar a közönség egyik kedvencévé vált, elsősorban kitűnő rúgótechnikája és csupa szív játéka miatt.

A zöld-fehérek jobbhátvédje kitűnő helyezkedése mellett szabadrúgásairól és 11-es rúgásairól volt híres. 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett.

Kilencszer volt tagja az A-válogatottnak, a Ferencvárossal négyszeres magyar bajnok, és Vásárvárosok Kupája győztes. Kétszeres olimpiai bajnok (Tokió 1964, Mexikóváros 1968.) és egyszeres bronzérmes (1960 Róma), játszott a világválogatottban (1968) is.

Novák Dezső labdarúgó-pályafutása után edzőként is sikeres volt: háromszor nyert bajnokságot a Fradival (1981, 1995, 1996), irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába. 2004-ben Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapta a köztársasági elnöktől.

Eztán rántották le a leplet Nemeréről. “Beültettek egy fekete Volgába, majd a Duna-partra gurultak velem. A harmadik próbálkozás után írtam alá a beszervezésemről szóló papírt. Attól kezdve lettem Nemere, a besúgó. (…) A külföldi túrákra voltak kíváncsiak, arról kellett jelentést adnom, hogy ki kivel találkozott.” – mondta Novák később.

Barátai többsége – akikkel egész életét együtt töltötte a pályán – megtagadta. Talán méltatlanul, mert Novák azt is elmondta, mint sok más embernek muszáj volt belépnie, de “lényeges dolgot” soha nem jelentett. Azóta zárkózottan, visszahúzódva élt.

Novák Dezső temetéséről később intézkednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik