Pályán kívül

Tort ült a fradizmus

2013. március 28-án, az ünnepélyes alapkőletételt követően megkezdődött a Fradi Üllői úti stadionjának bontása, ergo az új 22 ezres Albert Flórián Stadion építése.

Megkezdték a bontást – Fotó: Neményi Márton

Amikor a hatalmas „harapófogókkal” felszerelt munkagépek nekiestek a Fradi „B” közép bontásának Kubatov Gábor klubelnök halkan megjegyezte mellettem: „Milyen szép nyelv a magyar, egyedülállóan mindenre van egy-egy jó kifejezése. Erre a pillanatra például a keserédes…”.

És valóban, az a pillanat, amikor megannyi apának és fiának élményt, örömet, drámát és szomorúságot ajándékozó szentély, az 1974. május 19-én átadott futballpálya éppen romhalmazzá válik keserű egy pillanat lenne, ha nem édesítené meg a tudat, hogy bő másfél év elteltével, 2014 őszén megnyitja kapuit az új Albert Flórián Stadion.

Egy olyan pálya, amely európai mércével nézve is minden igényt kielégít majd, és amely – szintén a klubelnök vágyai szerint – egy új szurkolói kultúrának adhat otthont az Üllői út 129. szám alatt. Vagy, ha igazak a tervek, akkor az Albert Flórián park 1-3. alatt. 

Merthogy a stadiont a tervek szerint 90 fokkal elforgatják. Így egyfelől felszabadul 30 000 négyzetméter terület, amelyet a beruházó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egy éven belül értékesít, másfelől kialakul egy új bejárati parkrész, amely az európai mintákat követve helyet biztosít a főbejáratnak és a klub ikonikus alakjairól készült szobroknak is. A Springer-szobor már adott mindehhez, csak odébb kell telepíteni, az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián szobrát még ki kell faragni vagy önteni – jelentkező lenne rá bőben.

„Kis Flóri” csendesen húzódott meg a sajtóeseményhez képest szokatlanul nagy tömeg hátsó traktusában. „Jó itt nekem. Apám is mindig a háttérbe húzódott ilyenkor – mondta, majd hozzátette – sírok is meg nevetek is, mert mintha a testem egy darabját tépnék most ki éppen annak a reményével, hogy az új, amit kapok helyette, jobban szuperál majd.”

Úgy legyen.

Ide kattintva megnézheted az alapkőletételről készült képgalériát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik