Pályán kívül

Óvadékkal szabadon védekezhet Oscar Pistorius

oscar pistorius (oscar pistorius, )
oscar pistorius (oscar pistorius, )

A dél-afrikai futó ügyében a bíróság pénteken döntött: Oscar Pistorius szabadlábon védekezhet.

A nyomozószervek szándékos emberölés vádjával állították bíróság elé Oscar Pistoriust, aki saját otthonukban lőtte le barátnőjét, a modell Reeva Steenkampot.

Demond Nair főbíró a meghallgatás negyedik napjára, azaz péntekre tűzte ki, hogy az óvadékról dönt, vagyis hogy Pistorius védekezhet-e a továbbiakban szabadlábon.

A több mint ötórás meghallgatás során egyébként szóba került Hilton Botha nyomozó ügye is, akit gyilkossági kísérlet vádjával leváltottak.

Végül Nair főbíró úgy döntött – közel másfél órás monológ után -, hogy Pistoriust óvadékkal szabadon engedik. Ennek az összege egymillió dél-afrikai rand, vagyis körülbelül 25 millió forint, és útlevelét is le kell adnia.

Az indoklásban elhangzott, a vád nem tudott olyan érveket felsorakoztatni, melyek miatt el kellett volna utasítania az óvadékot.

Nair hozzátette, nem tart attól, hogy Pistorius szökni fog. Ellenben minden hétfőn és pénteken be kell majd jelentkeznie a rendőrségen. A feltételes szabadlábra helyezés idején nem fogyaszthat alkoholt, és köteles leadni a fegyvereit.

A főbíró ugyanakkor több dolgot sem ért: Sttenkamp miért nem kiabált a fürdőszobából az első lövés után, és Pistorius miért épp a veszélyzóna felé rohant, amikor menekülhetett volna is.

A per, melyen a futó bűnösségéről döntenek június 4-én kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik