Pályán kívül

A legvéresebb kezű sportolók

A dél-afrikai futó, Oscar Pistorius emberölése kapcsán – ahol az áldozat az atléta keresett modell barátnője, a 30 éves Reeva Steenkamp volt – összegyűjtöttük a sporttörténelem legismertebb erőszakos bűnözőit.

Kapcsolódó cikkek

Fox, aki megúszta a kötelet

Bertil Fox egy igazán félelmetes alak. 1969-ben, 18 évesen megnyerte a Junior Mr. Britain testépítő versenyt, és ezzel rakétaként indult be body-builderes karriere. „Brutális” – ez volt a beceneve, állítólag azért, mert nagyon keményen tudott edzeni. Visszavonulása után is hallott róla a sajtó: 1998-ban ugyanis a Karib-szigeteken meggyilkolta volt mennyasszonyát és annak édesanyját. Először kötél általi halálra ítélték, később az ítéletet megváltoztatták életfogytiglanira.

Rogowski, a féltékeny gyilkos

Az 1966-os születésű amerikai Mark Rogowski legenda a profi gördeszkások között. A nyolcvanas–kilencvenes években volt karrierje csúcsán, aztán elhagyta a barátnője. Rogowski szörnyen féltékeny típus volt, egykori párját folyamatosan zaklatta, betört a lány lakásába, visszalopta tőle régi ajándékait, fenyegette. 1991. március 20-án a volt barátnő egyik jó ismerőse, a 22 éves Jessica Bergsten váratlanul felhívta Rogowskit. A gyanútlan Jessica, aki épp akkor költözött Kaliforniába, megkérte a gördeszkást, hogy mutassa neki meg a várost. Rogowski így tett. Jessica pedig eltűnt. Mint kiderült, a fiatal modellt a sportoló a városnézés után felhívta magához, ott leütötte egy kormányzárral, megbilincselte, megerőszakolta, majd megölte. Mark Rogowski 31 év fegyházat kapott, legkorábban 2018-ban szabadulhat.

O.J., akit felmentettek, mégis börtönben van

Orenthal James, ismertebben O.J. Simpson amerikaifutball-sztár, színész, bűnöző. A világ az utóbbiról ismeri a leginkább. 1995-ben azzal vádolta meg a bíróság, hogy meggyilkolta volt feleségét és annak új barátját. A tárgyalás hosszadalmas volt, sok kérdést vetett fel, nagy volt körülötte a médiavisszhang, az esküdtszék azonban végül felmentette a sportolót. 2007-ben aztán újra előzetesbe került Simpson, mert állítólag fegyverrel rabolt sportereklyéket egy kereskedőtől. 33 év börtönre ítélték.

Carruth, aki nagyon nem akart gyereket

Rae Carruth nem szerette saját maga végezni a piszkos munkát. Az 1974-es születésű amerikaifutball-játékos egyik este épp nyolc hónapos terhes barátnőjét vitte haza mozi után, amikor egy kocsi melléjük állt és tüzet nyitott rájuk. Carruth-nak semmi baja nem esett, barátnőjét négy golyó érte. Carruth szerencsétlenségére a lány még elég ideig magánál volt ahhoz, hogy elmondhassa, a támadás során nyilvánvaló volt, hogy Carruth ismeri az elkövetőt. Mint kiderült, a sportoló felbérelt egy gyilkost, hogy ölje meg a nőt és meg nem született gyerekét. A csecsemő egyébként túlélte a támadást.

Goussis, az ökölharcos gengszter

A görög származású Evangelos Goussis ausztrál bokszoló, majd kick-boxos egy igazi gengszter. Két embert is megölt az elhíresült melbourne-i bandaháború alatt. 2004-ben például egy fejlövéssel meggyilkolta az alvilági figurát, Lewis Caine-t, majd szabályosan kivégezte egy gengszterfamília vezetőjét, Lewis Morant. Evangelos Goussis valószínűleg több embert is megölt, de egyelőre csak ezt a két gyilkosságot tudták rábizonyítani. Jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Etienne, akit 150 évre ítéltek

Az amerikai Clifford Etienne ökölvívó beceneve a Fekete Rinocérosz. Bár a Ring Magazine 2000-ben a világ legizgalmasabb ökölvívójának nevezte, és egyszer még Mike Tysonnal is kiállt, mégsem sportolói teljesítménye miatt lett híres. 2005-ben ugyanis Etienne kirabolt egy üzletet, menekülés közben elrabolt egy autót, a benne ülő családdal együtt, aztán majdnem megölt egy rendőrt. Összesen 150 év börtönre ítélték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik