Pályán kívül

Tömegtragédia egy focimeccs után

Legkevesebb hetven ember életét vesztette egy labdarúgó mérkőzést követően a szurkolók között kitört összecsapásban szerdán az egyiptomi Port Szaídban.

A győztes csapat szurkolói támadtak rá a vendégekre (Fotó: AFP)

Mindezt a helyi hullaház orvosa közölte. Elmondta, hogy a halálos áldozatok között van a biztonsági erők több tagja is.

Az összetűzés azután tört ki, hogy a mérkőzés lefújását – és a helyi csapatnak, az al-Maszrinak a tabellát vezető al-Ahlival szembeni ritka, 3-1-es győzelmét – követően a szurkolók elözönlötték a pályát. A két együttes szimpatizánsai aztán összecsaptak, kövekkel, petárdákkal és üvegekkel estek egymásnak és a biztonságiaknak.

A helyi tudósítások szerint a legtöbb haláleset fejsérülés következtében történt. Szemtanúk szerint a mérkőzés lefújása után több tucat szurkolót leszúrtak, míg mások megfulladtak, amint egy hosszú, szűk folyosón menekülni próbáltak az ellenfél késekkel, botokkal, kövekkel fölszerelt drukkerei elől. Sok embert agyontapostak.

Az Al Jazeera tájékoztatása szerint az elhunytak száma legalább 73-ra rúg, de több súlyos sérült is van, köztük labdarúgók is. Szerda este a hivatalos adatokat úgy módosították, hogy 74-en haltak meg a tömegverekedésben – köztük egy rendőr -, s a sebesültek száma 188.

Az országot ideiglenesen irányító katonai tanács vezetője, Mohamed Huszein Tantávi marsall katonai helikoptereket küldött Port Szaídba, hogy a sebesültek szállításában segédkezzenek. Port Szaídot a hadsereg ellenőrzi a tragédia után. A belügyminisztérium közlése szerint eddig 47 embert vettek őrizetbe a tömegverekedéssel összefüggésben.

A tömegverekedés kitörése után nem sokkal, az áldozatokkal való együttérzés jegyében lefújták a kairói stadionban az al-Iszmailíja és a Zamalek csapatok között zajló labdarúgó mérkőzést. Az egyiptomi állami televízió felvételeinek tanúsága szerint a stadion egy részében tűz ütött ki. A stadion hangosbemondója szerint a Zamalek néhány dühös szurkolója a mérkőzés félbeszakítása miatti tiltakozásul felgyújtotta a létesítmény egy részét.

Az egyiptomi parlament szerda este úgy döntött, hogy másnap a futballerőszakról rendkívüli ülést tart.

Megvadult drukkerek lepték el a pályát:

Egy másik videófelvétel a “mentésről”:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik