Pályán kívül

Nettó 2 millió forintot keres Dzsudzsák naponta

A PSV egykori, a Mahacskala jelenlegi sztárja gyaníthatóan a gigantikus pénz miatt igazolt Oroszországba.

Dzsudzsák Balázs Anzsi Mahacskalához történő igazolásával sok mindenki jól járt. A PSV bezsebelte az érte kapott 10-14 millió euró közötti összegre taksált átigazolási díjat. A DVSC számításai szerint mintegy 400-500 millió eurót kap nevelési költség címen (nem mellesleg Dzsudzsák Balázs első klubja, a Nyíradony is részesedik a nevelési költségből).

Leginkább azonban maga az érintett járt jól – pénzügyileg mindenképpen. A pénzcentrum.hu írása arra enged következtetni, hogy az orosz adójogszabályok miatt Dzsudzsák szinte biztosan a legjobban kereső magyar sportolóvá, labdarúgóvá vált.

Dzsudzsák a  PSV Eindhoven csapatában 1,5 millió euró, azaz 400 millió forintnak megfelelő összeget keresett. Mivel Hollandiában 52 százalék a legmagasabb adókulcs, így cc. 200 millió forintnyi összeg maradt Balázs bankszámláján.

Oroszországból származó információk szerint a magyar válogatott játékos éves bruttó fizetése éppen a duplája a hollandnak, azaz 3 millió euró. Ez 270 forintos euróval számolva 810 millió forint. Viszont Oroszországban egykulcsos adórendszer és 13 százalékos adó van mindazoknak, akik 12 hónapon keresztül több mint 183 napig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodnak. Márpedig Balázsnál ez fennáll.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére a moszkvai Auditing firm ICLC tanácsadó iroda elmondta, hogy éppen ezért az orosz futballgyakorlat szerint a labdarúgók magánszemélyként kapják a fizetésüket. A játékos és a klub közé nincsenek beiktatva további cégek, nincs arculatátviteli-szerződések, offshore cégek stb.

Gyors fejszámolás után kiderül tehát, hogy – a fizetésen felüli győzelmi prémiumok, egyéb eredményességi jutalmak figyelmen kívül hagyása mellett – az egykor nyírabonyi kissrác több mint nettó 700 millió forintot keres egy évben.

Egyszerűbben, napi 2 millió forinttal duzzad a bankszámlája. Persze ehhez kell egy ilyen bal láb.

Csoda hát, ha Dzsudzsák Balázs, Eto’o és a többi Oroszországba igazoló sztár keletre költözési szándékát az egyre magasabb színvonalú bajnokság mellett elsősorban a sebesen megkereshető pénz motiválja?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik