Pályán kívül

Tragikus halál – az NHL legkeményebb játékosa alig volt 28

Derek Boogaard 6 év alatt 70 bunyóban vett részt, az utolsón agyrázkódása lehetett a vég kezdete.

Holtan találták Derek Boogaardot, a New York Rangers 28 éves hokisát, akire családtagjai leltek rá otthonában pénteken – adta hírül a Minneapolis Star-Tribune pénteki kiadása, amelyet címoldalán közöl a New York Times honlapja.

A kőkemény kanadai hátvéd tavaly igazolt az NHL egyik legnagyobb csapatához, miután 5 évet szolgálta a Minnesota gárdáját. Sosem tartozott a pengésebb játékososk közé, de így is megkérdőjelezhetetlen tekintélyt vívott ki a játékosok és szurkolók körében.

Védőmunkájával, agresszivitásával hamar felhívta magára a figyelmet: a több mint két méter magas, 120 kilós játékos 255 NHL-meccsén 589 büntető percet töltött a pihenőzónában. Pályafutása során három gólra, 13 gólpasszra futotta, no és a figyelemre méltó 70 – a hokiban engedélyezett – bunyóra. Az utolsón, decemberben nem ő bizonyult az erősebbnek, agyrázkódást szenvedett ottawai ellenfele ütéseitől.

Az utolsó kemény bunyó – 2010. december 9.:

Boogaard ezután hosszabb ápolásra szorult, ami után csak márciusban térhetett vissza New Yorkba. Azonban az edzéseken gyengének mutatkozott, légzési- és keringési zavarai miatt újabb pihenőre kényszerült. Soha többé nem tért vissza a Rangers csapatába, ahová négy évre szerződött, és mindössze 22-szer játszhatott.

A halál oka pontosan nem ismert még, tény azonban, hogy Boogard tragikusan korai halála visszavezethető agresszív szenvedélyére, a bunyózásra. A fiatal játékosról edzők, játékostársak is mint egy barátságos, kedves, érző emberről emlékeztek. Igaz, az elhunyt sportoló a bunyót legalább annyira fontosnak tartotta a hokiban, mint a korcsolyázást.

Az NHL egyik legkeményebb védőjének tartott játékos fiatalabb korában egy sokat vitatott hoki-bunyós kurzuson is részt vett, ahol a két órás, 40 dolláros tanfolyamon e passzió fortélyaiba avatták be. Talán túl precíz diák volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik