Pályán kívül

Schmitt a sportdiplomáciára is szakított időt

Berlini látogatása során Dárdai Pállal is találkozott a köztársasági elnök.

A legmagasabb szintű politikai és gazdasági eszmecserék mellett kétnapos berlini látogatása során Schmitt Pál nem kerülte el a sportdiplomáciai tevékenységet sem. A magyar államfő – aki egykori párbajtőrözőként csapatban két olimpiai aranyérmet szerzett – az egyik hivatalos ebéd keretében találkozott egykori német riválisával, a korábbi vívó Thomas Bachhal, aki jelenleg Német Olimpiai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke. Mindezt egyesek összefüggésbe hozták azzal, hogy München is pályázik a 2018-as téli olimpiai játékok rendezésére, és ehhez szívesen venné Schmitt Pál támogatását is.

A magyar államfő az MTI-nek elmondta: NOB-tagként semmiképp nem kötelezheti – és nem is kívánja elkötelezni – magát egyetlen pályázó, egyetlen város mellett sem. Ez még akkor is igaz, ha Münchenhez kellemes emlékek fűzik, hisz második aranyérmét 1972-ben ott szerezte.

A berlini látogatás meglehetősen sűrű programja ellenére Schmitt Pál időt szakított arra is, hogy találkozzon a berlini Hertha BSC és a magyar válogatott korábbi kiválóságával, Dárdai Pállal. A köztársasági elnök és a berliniek kedvence – aki a napokban ünnepelte 35. születésnapját – csütörtökön az államfő szálláshelyén, az Adlon szállóban beszélgetett a magyar és a német labdarúgásról, továbbá általánosságban a sport szeretetéről.

A találkozó külön színfoltja volt, hogy a búcsúra készülő és többnyire már csak az amatőrök között “levezető” középpályás Schmitt Pált a Hertha kék-fehér, Dárdai feliratos, az általa viselt 8-as számú mezével, egy ugyancsak kék-fehér sállal és egy, a csapattársak által is aláírt – és szintén kék-fehér – futball-labdával ajándékozta meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik