Forma-1

Norrisra rászólt a csapat, Piastri a Hungaroringen aratta első futamgyőzelmét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A McLaren ausztrál pilótája, Oscar Piastri nyerte a Forma-1-es Magyar Nagydíjat, megszerezve ezzel élete első futamgyőzelmét.

A két McLaren közül Piastri kapta el jobban a rajtot, belülről bement Norris mellé, majd kívülről Verstappen is megérkezett, így hárman egymás mellett autózva fordultak be az első kanyarban. Verstappen csak úgy tudta bevenni a kanyart, hogy kiment a bukótérre, ahonnan úgy jött vissza, hogy le tudta nyomni Norrist, amivel fel is húzta a britet, aki a csapatrádión arról reklamált, hogy a címvédőnek vissza kellene adnia a pozíciót.

Mohos Márton / 24.hu Piastri, Norris és Verstappen (balról jobbra) csatájából az ausztrál jött ki a legjobban az első kanyarban.

A holland pilóta azzal védekezett, hogy gyakorlatilag letolták a pályáról, de aztán a negyedik körben a második kanyarban visszaengedte maga elé Norrist, majd duzzogott egy sort a csapatrádión.

A 10. körben Piastri, Norris, Verstappen, Hamilton, Leclerc, Sainz, Stroll, Cunoda, Bottas és Russell alkotta a pontszerzők táborát.

A bokszkiállások sorát Hamilton nyitotta a 17. körben, majd egyből reagált a McLaren is, amely kihívta előbb Norrist, majd a 19. körben Piastrit is. A 20. körben így Verstappen vezetett a két Ferrari, Leclerc és Sainz előtt, de a három versenyzőből egyikük sem járt még a bokszban.

A 35. körben Hamilton és Verstappen vívott nagy csatát a harmadik helyért, a kettes kanyarban a holland bement a brit klasszis mellé, de végül Hamilton jött ki győztesen a csatából. A verseny felénél: Piastri, Norris, Hamilton Verstappen, Leclerc, Sainz, Alonso, Stroll, Pérez, Cunoda volt az első tíz sorrendje.

Verstappen egyre közelebb került a gumijait szidó Hamiltonhoz, aki végül a 41. körben állt ki friss abroncsokért.

Mohos Márton / 24.hu Verstappen végig feszült volt, sokat vitatkozott a csapatával.

A két McLaren ismét gyors egymásutánban zavarta le a kerékcseréket (45., illetve 47. kör), mintha a csapatnál attól tartottak volna – az autók tempóját látva indokolatlanul –, hogy Hamilton be tud férkőzni Piastri és Norris közé.

A bokszkiállások után Norris vezetett, akitől a csapat azt kérte, hogy engedje vissza maga elé Piastrit, mivel a csapatmegbeszélésen abban egyeztek meg a pilótákkal, hogy a rajtnál lehet harcolni, majd az lesz a kedvezményezett, aki a harmadik kör után jobban áll.

Innentől kezdve a csapat folyamatosan presszionálta Norrist, aki sokáig makacskodott és ragaszkodott az első helyhez, majd végül a 68. körben látványosan lelassított a célegyenesben, és elengedte Piastrit.

Így a McLaren 23 éves ausztrál pilótája pályafutása első futamgyőzelmét a 39. Magyar Nagydíjon aratta. Mögötte Norris lett a második, a harmadik pedig az a Hamilton, aki ütközött az egyik kanyarban Verstappennel, aki elfékezte magát, és bár folytatni tudta a versenyt, csak az ötödik helyen zárt.

Mohos Márton / 24.hu A pillanat, amire Piastri mindig emlékezni fog.

A McLaren a 2021-es Olasz Nagydíj óta először aratott kettős győzelmet az F1-ben, Norris akkor is második lett – akkor Riccardo mögött. Hamiltonnak pedig a mostani volt pályafutása 200. dobogós helyezése a Forma-1-ben.

Piastri a hetedik versenyző ebben az idényben, aki legalább egy futamot meg tudott nyerni, az F1-ben pedig legutóbb 2012-ben fordult elő, hogy hatnál több különböző pilóta aratott győzelmet, akkor nyolcan végeztek az élen legalább egy alkalommal.

A világbajnokság július utolsó hétvégéjén folytatódik a Belga Nagydíjjal Spa-Francorchamps-ban.

A futam pontszerzői:

www.sofascore.com

A vb-pontversenyek állása 13 futam után (még 11 van hátra):

versenyzők:
1. Verstappen 265 pont
2. Norris 189
3. Leclerc 162
4. Sainz 154
5. Piastri 149
6. Hamilton 125
7. Pérez 124
8. Russell 116
9. Alonso 45
10. Stroll 24
11. Hülkenberg 22
12. Cunoda 22
13. Ricciardo 11
14. Bearman 6
15. Gasly 6
16. Magnussen 5
17. Albon 4
18. Ocon 3
19. Csou 0
20. Sargeant 0
21. Bottas 0

 

csapatok:
1. Red Bull 389 pont
2. McLaren 338
3. Ferrari 322
4. Mercedes 241
5. Aston Martin 69
6. RB 33
7. Haas 27
8. Alpine 9
9. Williams 4
10. Sauber 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik