Forma-1

Esős rajt, biztonsági autó, öt kieső – mozgalmas Kanadai Nagydíjat nyert meg Verstappen

Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A második helyről rajtoló Max Verstappen nyerte meg a Forma-1 Kanadai Nagydíját, amelyen többször eleredt az eső, bejött kétszer a biztonsági autó, és öt autó, közte a két Ferrari kiesett. Lando Norris lett a második, míg a pole-ból induló – az időmérőn Verstappennel ezredre azonos időt autózó – George Russell a harmadik.

Esőben kezdődött a vasárnapi futam, és a két Haas húzott nagyot azzal, hogy az extrém esőgumikat tették fel az autóikra, Nico Hülkenberg és Kevin Magnussen is sorra vadászta le az ellenfeleket, a dán egészen a negyedik helyig felkapaszkodott. Aztán elállt az eső, a két Haas lassulni kezdett, majd mentek is a bokszba és visszaestek a mezőny második felébe.

A rajtnál a pole-ból indult Russell meg tudta tartani az első helyét, miközben mögötte Verstappen és Norris csatázott nagyot, a brit pedig mindkét riválisát megelőzve az élre állt. Logan Sargeant a verseny során másodszor is a falhoz csapta az autóját a 25. körben, ekkor viszont már ki is kellett állnia, bejött a biztonsági autó, amit többen is kihasználtak egy kerékcserére. Norris a riválisokhoz képest egy körrel később állt ki, így a harmadik helyre tért vissza.

Kicsivel később újra jött egy kis eső, majd újabb kerékcserék kavarták meg a helyzetet, Norris pedig ismét az élre állt. A McLaren a 48. körben hívta ki a britet, aki aztán Verstappen mögé tért vissza, majd megcsúszott, Russell megelőzte, de aztán hibázott a Mercedes versenyzője is, Norris így visszatért a második pozícióba.

Az 53. körben előbb Sergio Pérez autója sérült meg, így fel kellett adnia a versenyt, majd Carlos Sainz Ferrarija pördült meg, ráadásul kiütötte a korábban egy látványos duplaelőzést bemutató Alexander Albont is, bejött ismét a biztonsági autó – a Ferrarinak katasztrofálisan zárult a hétvége, Charles Leclerc ugyanis már korábban feladta a versenyt.

A hajrában Verstappen fokozatosan szakította le a többieket, mögötte viszonyt nagy csata volt a dobogós helyekért, Piastri és Russell autója össze is ért kissé, de nem estek ki, a britet viszont megelőzte a csapattársa, Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok aztán Piastrit is levadászta.

A futamot végül Max Verstappen nyerte, akinek ez volt a 60. futamgyőzelme karrierje során.

Norris végzett másodikként, míg a hajrában Russell nagyot csatázott Hamiltonnal, egy bátor manőverrel meg is előzte csapattársát, így a pole-ból indulva végül a harmadik helyen zárt. Pontot szerzett még Piastri, Fernando Alonso, Lance Stroll, a Jacques Villeneuve által megtalált Daniel Ricciardo, Pierre Gasly és Esteban Ocon.

Ami a ivlágbajnoki pontversenyt illeti, Verstappen magabiztosan vezet, 194 pontot gyűjtött eddig, Leclerc a második 138-cal, Norris a harmadik 131-cel. A Red Bull előnye 49 pontra nőtt a második Ferrarival szemben a csapatok versenyében.

A Kanadai Nagydíj pontszerzői.
Kapcsolódó
„Sokszor beüthette a fejét, azért beszél hülyeségeket” – Ricciardo visszaszólt az őt kritizáló világbajnoknak
Jacques Villeneuve szerint szakmailag semmi sem indokolja, hogy az ausztrál még a mezőnyben legyen. Daniel Ricciardo válasza nem maradt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik