Forma-1

Az Aston Martin óvást nyújtott be a Kínai Nagydíj időmérője miatt

Mark Thompson/Getty Images
Első szárny nélkül gurult be a boxba balesete után Carlos Sainz Jr.
Mark Thompson/Getty Images
Első szárny nélkül gurult be a boxba balesete után Carlos Sainz Jr.

Az Aston Martin Forma-1-es csapat hivatalos óvást nyújtott be a Nemzetközi Autómobil Szövetségnél (FIA) a Kínai Nagydíj időmérő edzése miatt.

A második szakaszban a Ferrari versenyzője, Carlos Sainz Jr. a kavicságyba hajtott, onnan pedig a fűre csúszott át, végül a falnak ütközve állt meg. Piros zászlós szakasz következett, de a gyors szünet is elég volt arra, hogy a szerelők kipofozzák az autóját és Q3-ban a hetedik helyen zárjon.

Az Aston Martin azonban felhívta rá az FIA figyelmét, hogy a szabályzat 39.6-os cikkelye szerint azok a pilóták, akiknek az autója megáll a pályán időmérő közben, már nem folytathatják az edzést. A versenybírók jegyzőkönyvében pedig úgy szerepel Sainz esete, hogy piros zászló előtt a pályán állt a kocsijával.

Ugyan eredetileg a szabály azért született, hogy felügyelők és más járművek segítségével ne állhasson vissza a versengésbe senki, arra az esetre nem tér ki, ha önerőből folytatni tudja az időmérőt valaki. Márpedig Sainznál épp ez az eset állt fent. A Ferrari és az Aston Martin képviselői így az FIA-nál vesznek részt egy meghallgatáson, ezután dől el, lesz-e változás a rajtrácson.

Frissítünk!

Az FIA elutasította az Aston Martin óvását, így a rajtrács változatlan maradt. Egy másik ügyben is döntöttek a felügyelő bírók, Nico Hülkenberg megrovásban részesült, amiért túl gyorsan ment a bokszutca lassú sávjában, amivel meg is előzött egy autót. Az indoklás szerint Hülkenberget félreinformálta a csapata, amit a sportfelügyelők enyhítő tényezőnek vettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik