Forma-1

„Már nem ugyanaz, akit megismertünk, de itt van velünk” – tíz éve történt Michael Schumacher balesete

Vladimir Rys / Bongarts / Getty Images
Michael Schumacher a Mercedes új autóinak bemutatóján 2010-ben.
Vladimir Rys / Bongarts / Getty Images
Michael Schumacher a Mercedes új autóinak bemutatóján 2010-ben.
Tíz évvel ezelőtt, 2013. december 29-én gyökeresen megváltozott a Forma-1 hétszeres világbajnoka, Michael Schumacher és családja élete. A legendás versenyző síelés közben szenvedett súlyos fej- és agyi sérülést, azóta pedig szinte semmit sem tudni az állapotáról.

Letaglózó, hogy milyen rég volt már, és mégis milyen gyorsan eltelt ez a tíz év.

Hiányoznak azok az idők, amikor a mentorom volt, az együtt töltött idő. Az a pillanat az egész család számára fordulópont volt. Többé-kevésbé megegyeztünk arról, hogy nem árulunk el róla semmit. Időnként azért azt kívánom, bárcsak az emberek kevesebbet kérdezősködnének. Michael épp elég időt töltött a rivaldafényben, szép éveket, generációk követték a pályafutását. Itt az ideje elfogadni, hogy igenis szükség van magánéletre, még ha ehhez ilyen drámai esemény is kellett. Folyton meglep, és kedves, mennyien gondolnak Michaelre, de még mindig vannak, akik átlépnek egy határt, és túl közel próbálnak férkőzni a családhoz” – nyilatkozta a napokban Ralf Schumacher a bátyja balesete és állapota kapcsán, és ez azon ritka alkalmak egyike volt, amikor Michael Schumacher valamely családtagja nyíltan beszélt a hétszeres világbajnokról.

Michael Schumacher minden idők egyik, ha nem a legjobb Forma-1-es versenyzőjeként 306 futamon indult, ezek közül 91-et megnyert, és összesen 155-ször állt dobogón. A Benettonnal kétszer, a Ferrarival ötször nyerte meg az egyéni világbajnoki címet. Bár 2006 után tartott egy kisebb szünetet, 2010-ben még visszatért, és segített letenni a később éveken át egyeduralkodó Mercedes sikereinek alapjait, majd 2012-ben végleg visszavonult, Lewis Hamilton érkezett a helyére. Gondtalan nyugdíjas évekről azonban szó sem volt, tíz évvel ezelőtt ugyanis síbalesetet szenvedett, ami az ő és a családja életét is megváltoztatta.

Mike Cooper /Allsport / Getty Images A Ferrari csapata ünnepli Michael Schumacher győzelmét a japán nagydíjon 1997-ben.

Schumacher 2013 decemberében Franciaországban kapcsolódott ki a családjával, amikor síelés közben elesett, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy hónapokig mesterséges kómában tartották, majd évek óta a világtól elvonultan, otthonában gyógyul. Arról, hogyan is van valójában, a családja tudatos döntése miatt szinte semmit sem tudni.

A baleset

Az az évek során már kiderült, hogy Schumachernek tíz éve nem tetszett a hó állapota, így felvetette, a lejtők helyett inkább célozzák meg Dubajt, ahol ejtőernyőzhetnének. Aztán a család mégis a síelés mellett döntött a francia Alpokban, Méribelben. A korábbi Forma-1-es versenyző a fiával siklott lefelé a hegyről, elhagyta a kijelölt pályaszakaszt, majd nagy sebességgel elesett, és olyan szerencsétlenül zuhant, hogy a fejét beütötte egy sziklába.

A sisak megmentette az életét az őt kezelő orvos elmondása szerint. Jean-Francois Payen nem akart a részletekbe belemenni, de annyit elárult, hogy Schumacher a feje jobb oldalát verte be.

Azonnal a grenoble-i kórházba szállították, ahol két sürgősségi műtétet is elvégeztek rajta, a súlyos fej- és agysérülései miatt mesterséges kómában tartották. 2014 márciusában a családja arról adott ki közleményt, hogy apró, biztató jeleket produkál a felépülése során, egy hónappal később pedig felébresztették a kómából. Júniusban Lausanne-be szállították, majd 2014. szeptembertől kezdve otthonában folytatta felépülését.

A szakértők később rekonstruálták a balesethez vezető eseményeket, miután megvizsgálták Schumacher sífelszerelését, és megnézték a sisakjára erősített kamerán rögzített felvételeket, ekkor derült ki a többi közt az, hogy nagy tempónál és a kijelölt pályaszakaszon kívül történt a szerencsétlen esés.

OLIVER MULTHAUP / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP Michael Schumacher és felesége az olaszországi Madonna di Campiglióban 2003-ban.

Mit tudunk Schumacher állapotáról?

A család minimális információt osztott meg az évek során, így csak sejtéseink lehetnek arról, milyen állapotban van. 2014-ben arról írt a The Telegraph, hogy Schumacher lebénult és kerekesszékbe kényszerült, nem tud beszélni és memóriaproblémákkal küzd.

A sajtóban azóta is állandó téma a most 54 éves Schumacher állapota, ám konkrétum nagyon kevés hangzik el. Ezek egyike volt, amikor a Bunte magazin elleni pereskedés (lap azt állította, a hétszeres világbajnok felállt a kerekesszékből), amelynek során Felix Damm, a család ügyvédje megerősítette: ügyfele nem tud járni.

2019-ben a Ferrari korábbi csapatfőnöke, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt úgy nyilatkozott, javult a hétszeres világbajnok állapota, ugyanakkor a kommunikáció még mindig nehezére esik, de közösen néznek Forma-1-es versenyeket.

2021 szeptemberében a Netflixen megjelent egy film Schumacherről, ami a családja engedélyével készült, sőt felesége, Corinna, illetve a gyermekei, Gina-Maria és Mick is beszélnek benne. Bár sokan azt várták, hogy új részletek derülnek ki, a család jó előre közölte, nem árulják el, milyen állapotban van Michael Schumacher. Felesége könnyes szemmel mondja el a filmben, hogy sosem hibáztatta Istent a történtekért, baleset volt – a legrosszabb, ami megtörténhetett.

„Minden nap hiányzik Michael, mindenkinek, aki körülötte van. Itt van, más, de itt van, és ez erőt ad nekünk” – mondta Corinna, aki elárulta, hogy együtt élnek, tart a terápia, mindent megtesznek azért, hogy férje jobban legyen, hogy azt érezze, a család fontos része, és összetartoznak.

Mick Schumachernek a 2021-es volt az első éve a Forma-1-ben, így arról beszélt a filmben, hogy érzése szerint mostanra sokkal jobban megértenék egymást édesapjával, mint korábban.

Lenne egy közös nyelvünk, az autósport világa. Sokkal többet tudnánk beszélgetni. Ez az, ami a legtöbbször eszembe jut. Sokszor gondolok arra, milyen szuper lenne. Mindent feladnék azért, ha ez megvalósulhatna.

Mark Thompson / Getty Images Mick Schumacher apja Ferrari F2004-es autójába készül beszállni a toszkán nagydíj előtt 2020-ban.

Corinna Schumacher végül elmondta, próbálják úgy folytatni az életüket, ahogy azt a férje is szeretné. „A magánélet az magánélet”, mondta mindig Michael Schumacher, és amíg korábban ő védte a családját, most ők teszik ugyanezt.

A tizedik évfordulóhoz közeledve a Bild közölt részleteket Schumacher terápiájáról, ezek szerint tizenöt főből, orvosokból, masszőrökből és asszisztensekből áll a gondozói csapat, amely a nap 24 órájában a legjobb ellátást igyekszik nyújtani neki. Beültették egy Mercedes AMG-be is, hátha az ismerős hangok stimulálják az agyát.

Kik látogatják Schumachert?

Todt többször elmondta, hogy bejárása van Schumacherékhez. A francia szakember 1994 és 2007 között dolgozott a Ferrarinál, így közösen élték át, amikor a német egymást követő öt évben is világbajnoki címet nyert a csapattal.

Idén decemberben Todt nyilatkozott ismét Schumacherről, a L’Équipe-nek arról beszélt, hogy itt van velük, de az élete megváltozott, a családja pedig mindent megtesz az ápolásáért és azért, hogy megvédje őt a közvéleménytől, ő pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy közös pillanatokat élhet át a korábbi versenyzővel.

Sajnos a sors tíz éve sújtja, és már nem az a Michael, akit a Forma-1-ben megismertünk.

A fent említett Bild-cikk szerint Luca Badoer is szívesen látott vendég, ő korábban tartalékpilóta is volt a Ferrarinál, illetve beugrott 2009-ben, amikor Felipe Massa súlyosan megsérült a Magyar Nagydíjon. Akkor Schumacher neve is felmerült, de a német nyaksérülést szenvedett superbike-tesztelés közben.

Egy korábbi csapatfőnök, Eddie Jordan nem látogathatja Schumachert, de ő arról beszélt, maximálisan megérti a döntést, és nagyon sajnálja Corinnát és Micket, amiért állandó kérdéseknek vannak kitéve. „Tíz éve már, hogy Corinna szinte ki sem tud mozdulni otthonról, hogy elmenjen este valahova, vagy vacsorázni. Olyan, mintha börtönben élne, mert mindenki Michaelről akar vele beszélni, még akkor is, ha nem kellene őt minden pillanatban a férje állapotára emlékeztetni” – mondta a The Sunnak Jordan.

Változtatna valamin, ha tudnánk a teljes igazságot?

Az elmúlt években állandó témát szolgáltatott, vajon helyes-e a család döntése arról, hogy semmit nem árulnak el Michael Schumacherről. Ebben nem tudunk igazságot tenni, ugyanakkor a család ügyvédje, Felix Damm nem olyan rég elmondta, folyamatos téma az ő esetükben is, hogy és milyen formában kezeljék a nyilvánosságot.

Mindig is a személyes dolgok védelme mellett voltunk, de azon már sokat vitatkoztunk, hogyan tegyük meg ezt. Fontolgattuk, hogy tegyünk egy közleményt Michael állapotáról, de utána folyamatosan frissíteni kellene a jelentést, mert ha kiengedjük a kezünkből az irányítást, a médiára nem lehet megparancsolni, hogy húzzon meg egy határvonalat. És onnantól kezdve folyton reagálni kellene, ami óhatatlanul is magával hozná, hogy nagyobb betekintést kellene engedni a privátszféránkba

– magyarázta Damm.

Darren Heath / Getty Images Michael Schumacher 2005-ben.

Az ügyvéd hozzátette, meglátása szerint a szurkolók túlnyomó többsége jól kezeli a kialakult helyzetet, és tiszteletben tartja azt a tényt is, hogy a baleset olyan folyamatot indított el, melyben még inkább szükség van a magánélet védelmére.

Damm nyilatkozatát támasztja alá az az április történet, amikor váratlanul egy interjú jelent meg Michael Schumacherrel – csakhogy kiderült, a válaszokat a mesterséges intelligencia adta. A Die Aktuelle később bocsánatot kért, illetve kirúgták a főszerkesztőt, az eset ugyanakkor megmutatja, egy kicsivel nagyobb nyilvánosság is mekkora hírcunamit indíthatna el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik