Sport

A mesterséges intelligencia adta a válaszokat a bulvárlap exkluzívként eladott Schumacher-interjújában

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance

„Nincsenek ködös félmondatok a barátoktól, csak válaszok tőle, Michael Schumachertől” – így harangozta be címlapján a Die Aktuelle nevű német lap az exkluzív interjúját a Forma-1 hétszeres világbajnokával.

Exkluzív, az.

Schumacher 2013-ban szenvedett síbalesetet, amelyben olyan súlyos agysérülés érte, hogy életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd mesterséges kómában tartották. 2014 szeptembere óta otthonában lábadozik, és az állapotáról azóta valóban csak elejtett mondatfoszlányokból lehetett néhány apró információmorzsát összelapátolni.

A lapban azonban tényleg megjelent egy szöveg, amelyben Schumacher felelt a kérdésekre, hogy aztán később kiderüljön, hogy a válaszokat a mesterséges intelligencia generálta. Ezek után a szöveget exkluzív interjúként eladni, az még egy bulvárlap szintjén is meglehetősen szánalmas megoldás.

Az ESPN egy, a Schumacher családhoz közeli személyre hivatkozva azt írja, hogy jogi lépéseket tesz a család a kamuinterjú miatt.

A Die Aktuelle már korábban is kihúzta a gyufát a korábbi F1-klasszis családjánál: 2014-ben Schumacher és felesége, Corinna szerepelt a címlapon, valamint a Felébredt felirat, de a cikk nem a hétszeres világbajnokról szólt, hanem olyan emberekről, akik korábban kómában voltak, és aztán sikerült visszatérniük ebből az állapotból.

A bíróságon is volt már egy csörtéjük a feleknek, amikor a Die Aktuelle azt írta, új szerelem tűnt fel Corinna életében. Hogy ki volt az új szerelem? Gina, Corinna lánya.

Corinna a Schumacher című netflixes dokumentumfilmben annyit árult el férje állapotáról: „Michael itt van velünk, máshogy, mint korábban, de itt van, és ez erőt ad nekünk. Együtt élünk az otthonunkban, és mindent megteszünk, hogy Michael jobban legyen, és komfortosabban érezze magát. És hogy érezze a kötődést velünk, a családdal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik