Forma-1

Verstappen nemcsak nyerni akar, uralkodni

Qian Jun / MB Media / Getty Images
Qian Jun / MB Media / Getty Images

Katarban bekövetkezett, amit már a szezon első futamai után sejteni lehetett: idén is Max Verstappen a Forma-1 világbajnoka. A Red Bull holland versenyzője a szombati sprintfutamot már vb-győztesként fejezhette be, a 11. körben kiesett a csapattársa, Sergio Pérez, egyedül neki volt esélye matematikailag is utolérni az immár háromszoros világbajnok Verstappent.

A 26 éves versenyző a sorozat történetében az első, aki sprintfutamon nyert vb-címet, és negyven év után ő az első, aki szombati napon biztosította be világbajnoki elsőségét. Legutóbb ezt a brazil Nelson Piquet tette meg 1983-ban – mellékszál, de a brazil legenda lánya, Kelly Verstappen párja.

A holland versenyző ebben a szezonban egészen elképesztő fölényben van a többiekhez képest. A 16 eddigi főverseny közül 13-at ő nyert meg (kétszer Sergio Pérez, egyszer Carlos Sainz győzött), kétszer második helyen ért célba, tízszer övé volt a pole, míg az év eddig négy sprintversenyéből kétszer nyert, a másik két alkalommal pedig dobogós volt.

Semmit nem hagyott az asztalon, mindent magának akar. Könyörtelenül törekszik a minél jobb eredményre. Nemcsak győzni akar, uralkodni

– mondta róla Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke, aki azt is megjegyezte, az idei év azt is megmutatta, a holland a rendkívüli tehetsége mellett mostanra kifejezetten érett versenyzővé is vált.

Verstappen maga arról beszélt, hihetetlen, hogy eljutott három világbajnoki címig, korábban erről sosem álmodott volna, mint ahogyan arról sem, hogy a kora miatt már azt pedzegetik, az örökrekord is elérhető közelségbe kerülhet (Michael Schumacher és Lewis Hamilton jelenleg hét-hét vb-címnél tartanak). Verstappen a tizenegyedik, aki legalább háromszoros világbajnoka a Forma-1-nek.

Az első világbajnoki címem tele volt érzelemmel – mégiscsak a gyerekkori álmom teljesült. Ugyanakkor a mostani volt karrierem legjobb éve. Nem mindig voltam elégedett a teljesítményemmel, vagy azzal, ahogy a versenyhétvége alakult, de mindig a tökéletességre törekedtem. Mindig jobb és jobb akartam lenni, elemeztem az összes versenyt, ezért is mondom, hogy szakmailag ez a legjobb évem. A második vb-címem az most már csak egyszerűen a középső

mondta a BBC-nek Max Verstappen.

Max Verstappen eddigi teljesítménye a Forma-1-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik