Forma-1

Verstappen rejtélyes formahanyatlása, a Ferrari megmentette a szezont

MOHD RASFAN / AFP
MOHD RASFAN / AFP
A nemzetközi sajtó Carlos Sainz váratlan sikere mellett főként a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, valamint a Red Bull hanyatlását taglalta a vasárnapi Forma-1-es Szingapúri Nagydíj után.

„Károly király Szingapúrban. A Ferrari történelmet írt azzal, hogy 434 napnyi böjt után nyert, és egyben megszakította Max Verstappen és a Red Bull diadalmenetét” – írta az olasz Tuttosport.

„Szóljanak a harsonák, mert ez egy különleges vasárnap volt! Fantasztikus volt, ahogy Sainz és a Ferrari felébresztette az F1-et a Red Bull egyeduralmából” – vélte a La Repubblica, míg a Corriere dello Sport megállapította, hogy „Sainz lett a főszereplő Marina Bayben, ahol az idény során először nem a Red Bullt ünnepelték.”

A La Gazzetta dello Sport szerint hihetetlen, hogy éppen egy vörös autó törte meg Verstappen uralkodását egy nehéz idényben.

A Ferrari élvezi a sikert, a Forma-1 pedig köszönetet mondhat a maranellóiaknak, mert megmentették a szezont.

A briteknél a The Sun azt emelte ki, hogy jó ideje ez volt a legszorosabb hajrá, az első négy autó közti különbség egy ideig mindössze 1,4 másodperc volt.

„Verstappen sorozatban tíz diadal után nem pezsgőzhetett, pedig a Red Bull megnyerte a korábbi 14 versenyt az idén. A rejtélyes formahanyatlás lehet, hogy nem tart sokáig, de megmutatta, hogy milyen élénk lehetne az F1 a holland perfekcionizmusa nélkül” – írta a Daily Mail.

A Mirror szerint Verstappen azért nem tudott sorozatban 11. alkalommal nyerni, mert a Red Bull nem tudott megfelelő autót összerakni Szingapúrban.

Ezzel kinyílt az ajtó a konkurencia előtt, hogy az idén először egy kicsit élvezze a sikert.

„Sainz felülmúlta Lando Norrist és a Mercedes taktikai játékait is, és egy frenetikus fináléban szertefoszlatta a Red Bull verhetetlenségi álmait” – írta az Independent.

Sainz tökéletes hétvégéjét emelte ki a spanyol Sport, a Marca azt írta a győztesről, hogy élt a ritka lehetőséggel és közben visszaverte a mercedeses pilóták támadásait is.

„Nem Sainzé volt a leggyorsabb autó a hajrában, de mesterien védekezett és Norris közreműködésével maga mögött tartotta a friss gumikkal érkező Mercedeseket” – állapította meg az AS, az El País pedig úgy fogalmazott:

Sainz sebészi pontossággal vezetett és pályafutása második futamgyőzelmét érte el.

A francia L’Equipe nem talált kivetnivalót Sainz teljesítményén: „Tökéletesen versenyzett és aprólékosan építette fel a sikert.”

„Sainz nyerte a gumipókert Szingapúrban” – írta az osztrák Kronen Zeitung, míg a Kleine Zeitung úgy vélte, a futamgyőztes egyszerűen kihasználta a Red Bull gyengélkedését és hihetetlen izgalmak közepette kormányozta be elsőként a célba a Ferrarit.

„Verstappen átélte a vörös csodát. Vége a sorozatnak, ugrott a tökéletes szezon. Mégis verhető!” – lelkendezett a Bild, míg a Süddeutsche Zeitung azt írta, „Aki véletlenül odakapcsolt a szingapúri futamra, csodálkozhatott a rajt után: az első kanyar előtt két Ferrari csatázott egy Mercedesszel. De nem régi filmfelvétel volt, csak szokatlan a Red Bull idei diadalmenete után.”

A svájci Blick a végeredményt úgy értékelte, mint egy balzsamot a Ferrari lelkének.

„A csapat 25 futam és 14 hónap után ünnepelhet ismét, legutóbb Charles Leclerc állt a dobogó tetején tavaly júliusban, Ausztriában.”

(MTI)

Kapcsolódó
George Russell az utolsó körben rohant a falba, Carlos Sainz nyert Szingapúrban
Fernando Alonso rekordot döntött, őrült hajrával zárult a futam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik