Forma-1

Carlos Sainz: Elfogadhatatlan döntés, a sportág szégyene

Qian Jun/MB Media/Getty Images
Qian Jun/MB Media/Getty Images

Max Verstappen nyerte az idegőrlő Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat, miután a negyedik rajt után a biztonsági autó mögött átgurult a célvonalon.

Az utolsó körben ugyan negyedik helyen ért célba Carlos Sainz, mégis pont nélkül maradt, amit nem is hagyott szó nélkül. A futamot összesen három piros zászló szakította félbe, a második utáni rajtnál pedig hibázott a spanyol pilóta. Egy őrült nagy karambolban több hibás döntés is született, a versenybírók pedig úgy döntöttek, megbüntetik Sainzot öt másodpercre.

Más esetben 5 másodperc egy-két pozíció vesztést jelentett volna, ám mivel az utolsó kört garantáltan biztonsági autó mögött kocsikázva zárta a mezőny, ezzel Sainz biztosan elesett a pontszerzéstől.

A Ferrari versenyzője amellett, hogy mindezzel tisztában volt, még igazságtalannak is érezte. Az utolsó, negyedik (!) rajt előtt már beérkezett a büntetés híre, ezért a csapatrádión hallani lehetett a spanyol pilóta könyörgését.

Nem. Ez nem lehet, Ricky! Megérdemlem a pontszerzést. Ez elfogadhatatlan! Mondd meg nekik, hogy ez elfogadhatatlan! Meg kell várniuk a verseny végét, hogy átbeszéljük a történteket

– üzente Sainz a versenymérnökének, Riccardo Adaminek.

Ugyan megpróbált a lehető legudvariasabban eljárni a spanyol, de leintés után sem csillapodott. Az első interjúja előtt közölte, hogy elmegy beszélni a bírókkal és csak azután nyilatkozik.

„Nem nyilatkozom a büntetésemről, amíg nem beszéltem a döntéshozókkal, mert ez a határozat hosszú évek alatt a sportág legnagyobb szégyene volt” – közölte a Ferrari versenyzője, majd elszaladt valóban egyeztetni a büntetés kapcsán.

Sainz végül a 12. helyen zárta hivatalosan a versenyt.

Kapcsolódó
Max Verstappen nyerte a négyszer rajtoló ausztrál káoszfutamot
Háromszor is piros zászló lengett Melbourne-ben, az őrület végén csak 12 autó ért be a célba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik