Forma-1

Megváltoztatták a szabályt, ami Verstappen vb-címéről döntött

Giuseppe CACACE / AFP
Giuseppe CACACE / AFP

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntése értelmében már nem érhet úgy véget verseny a Forma-1-ben, ahogyan tavaly Abu-Dzabiban, ami végül döntött a világbajnoki címről.

Korábban ugyanis úgy szólt az előírás, hogy bármely lekörözött autónak vissza kell vennie a körét a biztonsági autó mögött, a „bármely” szót most viszont átírták és minden lekörözött kocsira vonatkozik a szabály.

Abu-Dzabiban a versenyigazgató, Michael Masi úgy döntött, hogy Nicholas Latifi balesete után csak azt az öt autót engedi el, amelyek az élen álló Lewis Hamilton, valamint a második Max Verstappen között voltak. A holland így az újraindítást követően a gumielőnyét kihasználva megelőzte brit riválisát és élete első vb-címét nyerte.

A Mercedes rögtön a futam leintése után benyújtott két óvást is, mindkettőt elutasították, épp arra hivatkozva, hogy nem egyértelmű a szabály szövege, ezért is konkretizálták ezt most a csapatokkal egyeztetve.

Kapcsolódó
A vitatott idényzáró után lecserélik a versenyigazgatót, a Forma-1-be is jön a VAR
Michael Masinak felajánlanak egy új állást az FIA-n belül.

Bár az óvásokat elutasították, Michael Masit kirúgták a versenyigazgatói posztról. Utódlását Eduardo Freitasszal és Niels Wittich-kel oldják meg, váltogatják majd őket a 2022-es szezon során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik