Forma-1

Egy baleset döntött: Max Verstappen a világbajnok

KAMRAN JEBREILI / POOL / AFP
KAMRAN JEBREILI / POOL / AFP
Döbbenetes végjátékban új világbajnoka van a Forma-1-nek: egy baleset miatt összetorlódott mezőnyben egy kör alatt kellett dönteni, és biztos elsőnek hitt Lewis Hamilton nem bírta megtartani előnyét, Max. Verstappen előzött és ünnepelhetett.

A rajtot Hamilton kapta el jobban, és azonnal behúzta a Mercedest Verstappen elé, de pár kanyar után Verstappen belülről visszaelőzött. A két autó összeért, Hamilton nem is bírt pályán maradni, de végül a bukótéren keresztül vágva visszavette az első helyet.

Kapcsolódó
Még van egy versenye hátra, de már most hiányzik Kimi Räikkönen
A visszavonuló Jégember legemlékezetesebb versenyeit idézzük fel.

A különbség fokozatosan nőtt a két pilóta között, Verstappen pedig a 14. körben kerékcserére a boxba hajtott, és az 5. pozícióba tért vissza. Hamilton egy körrel később követte, így ideiglenesen Sergio Pérez állt az élre.

Ez Verstappennek jól jött, hiszen a mexikói csapattárs megkapta a feladatot: amíg lehet, tartsa fel Hamiltont, hogy a holland utolérhesse. És ezt Pérez tökéletesen és gyönyörűen végrehajtotta, a 20. körig tartotta magát, és amikor a brit megelőzte, akkor Verstappent is elengedte.

A 27. körben a Forma-1 elbúcsúzott egy világbajnoktól: a finn Kimi Räikkönen fékrendszere elszállt, ő pedig a falban landolt az utolsó versenyén. Aztán Antonio Giovinazzi is kiesett, autója rossz helyen állt meg, szerencsére nem kellett Safety Car, elég volt a „virtuális biztonsági autó”, ennek árnyékában Verstappen letudta a következő kerékcserét.

Hamilton viszont nem, így felmerült a kérdés, vajon a Mercedes gumija kitart-e a végéig? Úgy tűnt, igen, hiszen a különbség nem csökkent a két autó között.

Az 53. körben aztán jött a nem várt esemény, Nicholas Latifi, a Williams versenyzője falnak csapódott, és annyira rossz helyen volt, hogy jöhetett a Safety Car.

Verstappent kihívta csapata a kerekcserére, Hamilton viszont nem, mintha a Mercedes arra játszott volna, hogy ebből nem lesz új rajt.

A Williams eltakarítása után jött a versenybizottság döntése, a lekörözött autókat nem lehetett megelőzni, így Hamilton és Verstappen közé hat autó is beszorult – a holland csak annyit mondott erre a csapatrádión kissé csalódottan: „Ez jellemző!”

De fél kör sem telt el a Safety Car mögött, amikor jött az újabb hír, mégis előzhetők a lekörözöttek.

Egy kör maradt a döntésre, és Verstappen előzött: az utolsó futam utolsó körében dőlt el a cím!

Verstappennek ez volt az idei 10., és pályafutása 20. futamgyőzelme, valamint ő lett az F1 első holland, egyben negyedik legfiatalabb világbajnoka.

A konstruktőrök világbajnoki trófeája a Mercedesé lett, sorozatban nyolcadszor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik