Forma-1

Még van egy versenye hátra, de már most hiányzik Kimi Räikkönen

KAZUHIRO NOGI / AFP
KAZUHIRO NOGI / AFP

Egy korszak lezárul a Forma-1-ben az Abu-Dzabi Nagydíjon, és nem feltétlen amiatt, mert az elmúlt évtizedek legszorosabb világbajnoki szezonját látjuk, amelyen Max Verstappen és Lewis Hamilton azonos pontszámmal vég neki az idényzáró futamnak. Hanem amiatt is, mert 42 évesen visszavonul a 2007-es vb-győztes Kimi Räikkönen, sokak kedvence, ráadásul a gyengécske Alfa Romeóból, azaz csoda lenne, ha pontot szerezne egyáltalán – csak a 18. helyről rajtol.

Kapcsolódó
Forma-1: koronavírus miatt nem indulhat egy pilóta Abu-Dzabiban
Szerencsére jól érzi magát, nincs tünete.

Ez a helyezés kissé méltatlan a Jégemberhez, úgyhogy elevenítsük fel a legemlékezetesebb futamait. Mert volt nem kevés számban, a vasárnapi lesz a 349. versenye, ami rekord a Forma-1 történetében.

Rekord vagy sem, ugyanúgy készülök erre a hétvégére, mint a többire, mert amikor az autóban ül az ember, az mindig ugyanolyan

– mondta, amikor 2020-ban, az Eifel Nagydíjon csúcsot döntött, és ez vissza is adja a személyiségét. Na, de lássuk a legjobb versenyeit!

Magyar Nagydíj, 2012

Bár a Ferrarival nyert bajnoki címet, rengeteg rajongót szerzett akkor, amikor a ralizásból visszatérve a Lotust vezette a Forma-1-ben. 2012-ben, Mogyoródon csak az ötödik helyről indult, majd ráadásul veszített is egy helyet a futam elején, de aztán tökéletesen reagálta le a bokszkiállásokat és a gumijait is jól menedzselte, így végül másodikként ért célba.

„Ha ez egy olyan pálya lenne, ahol lehetne előzni, akkor azt hiszem, épp fordított lenne a végeredmény” – mondta a futamgyőztes Hamilton utólag.

Belga Nagydíj, 2009

Az akkori Ferrari messze nem volt a legjobb a mezőnyben, tökéletesen megmutatta ezt, hogy a Felipe Massa helyére beugró Luca Badoer és Giancarlo Fisichella is csak szenvedett az autóban. Így a szezon második felében Räikkönen vette a hátára a csapatot, egymást követő négy versenyen végzett dobogós helyen, Belgiumban ráadásul győzni tudott.

A hatodik rajtkockát szerezte meg az időmérőn, azonban fantasztikusan rajtolt, hamar feljött harmadiknak, hogy aztán Robert Kubicával óriásit csatázva szerezze meg a második helyet. Ekkor jött egy biztonsági autós szakasz, ami aztán Räikkönennek kedvezett, aki az újraindítás után levadászta a Force Indiával a pole-ból induló Fisichellát és végül 0,9 másodperccel megverte az olaszt.

Japán Nagydíj, 2007

Ha csak azt látjuk, hogy Räikkönek a harmadik helyről indulva harmadikként ért célba, azt is gondolhatnánk, nem történt semmi extra.

De történt.

Biztonsági autó mögött indult el a futam a heves esőzés miatt, ráadásul a Ferrarikra közepes gumikat raktak, miközben Charlie Whiting előtte emailben tájékoztatta a csapatokat, hogy csak az extrém esőgumi elfogadott – ez az üzenet valahogyan csak a futam után landolt Stefano Domenicali postaládájában…

Akárhogy is, amikor a 20. körben végre elindult a verseny, akkor a finn a 16. helyen volt. Innen kezdte el előzgetni a riválisokat és miközben mindenki más bele-belehibázott a vezetésbe, ő nem. Így ért oda aztán dobogós helyre, ráadásul a győztes Hamilton mögött Heikki Kovalainen volt a második, így a történelem során először volt két finn F1-es dobogón. Ez a dobogós hely fontos állomása volt az év végi vb-címnek.

Belga Nagydíj, 2004

Kaotikusan indult a futam, egy kör után be kellett küldeni a biztonsági autót. A tizedik helyről induló Räikkönen McLarenje is kapott egy ütést, de folytatni tudta és feljött az ötödik helyre, mielőtt még bejött volna a safety car.

Az újraindítás után aztán lehagyta Michael Schumachert, még mindig csak a hatodik körben járt a verseny, amikor David Coulthardot beelőzve már dobogós helyen hajtott. Az élről induló Jarno Trullinak problémája volt a gumikkal (csak kilencedik lett végül), míg Fernando Alonso kétszer is megpördült, mivel olajosak lettek az abroncsai.

Kimi Räikkönen így 12 kör után vezetett, de egy baleset miatt ismét jött a biztonsági autó, ami összerázta a mezőnyt. A finnek így aztán a hajrában Schumacher támadásait kellett volna visszavernie, de az újraindítás után olyan kört ment, amit meg sem tudtak közelíteni a többiek a futam egésze alatt (négy tizeddel volt jobb bárki másnál), így végül magabiztos győzelmet aratott.

Japán Nagydíj, 2005

Az eső gyakorlatilag hazavágta az időmérőt, Schumacher a 14., Alonso a 16., Kimi Räikkönen pedig csak a 17. rajtkockából várta a futamot.

A finn aztán megajándékozott minket a valaha volt a legjobb vezetésével.

Ez a hármas egyébként zseniálisan kapta el a rajtot, majd egy biztonsági autós szakasz is segített nekik, miközben kinyírta a pole-ból induló Ralf Schumacher háromkiállásos tervét. Räikkönen egy óriási csata után a 30. körben hagyta le Michael Shucmachert és jött fel a negyedik helyre, majd a jó taktikájának köszönhetően a hajrát a második pozícióból várhatta. Onnan aztán egy látványos előzéssel lenyomta az éllovas Fisichellát és szenzációs vezetéssel megnyerte a futamot.

Fantasztikus győzelem volt – talán Kimi legjobb vezetése valaha. Azt hiszem, 2005-ben volt igazán a csúcson

– mondta róla Paddy Lowe, aki a McLarennél dolgozott akkor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik