Forma-1

Graham és Damon Hill példáját követve Mick Schumacher is apja nyomdokaiba lépne

Mark Thompson/Getty Images
Mark Thompson/Getty Images

Miután bejelentette a Forma-1-es Haas csapata, hogy Nyikita Mazepin mellett Mick Schumacher lesz majd az istálló állandó versenyzője 2021-ben.

Kapcsolódó
Bejelentette a Forma-1-es csapat Mick Schumacher leigazolását
Hivatalosa is bejelentette a Forma-1-ben szereplő Haas, hogy náluk versenyez majd.

A Forma-2 bajnoki címének elsőszámú várományosa – az utolsó versenyhétvége előtt 14 ponttal vezeti a bajnokságot – ezzel az F1 történetének tizenötödik pilótája, aki az apja nyomdokaiba lép. Ki ne tudná, Michael Schumacher hétszeres világbajnokká vált aktív pályafutása során, így a fiát az elmúlt években hatalmas figyelem kísérte. Mick kezdetben nem brillírozott, 2019-ben egy futamgyőzelme volt és 12. helyen végzett, mostanra viszont látszólag megérett a feladatra.

A jelenlegi mezőnyben egyébként két olyan versenyző is akad, akinek már az apja is a Forma-1-ben szerepelt. A holland Jos Verstappent már most lepipálta Max Verstappen, a Red Bull versenyzője. Jos 107 futamon kétszer végzett dobogón, míg fia 117 versenyen már kilenc győzelemnél és 41 dobogós helynél jár. Kevin Magnussen is többre vitte, mint édesapja. Jan Magnussen 1995 és 1998 között 25 nagydíjon vezette a McLaren, illetve a Stewart istálló versenyautóját, de csak egy vb-pontot szerzett. Kevin ezzel szemben 2014 óta versenyez, 117 futama is volt, igaz idén távozik a Haastól.

Az első apa-fia páros Graham és Damon Hill volt, előbbi 1962-ben és 1968-ban lett világbajnok, míg az ifjabb Hill 1996-ban lett vb-győztes.

Időrendi sorrendben Mario Andretti és Michael Andretti követte a duót, de míg Mario 1978-ban első lett a Forma-1-ben, addig Jacques mindössze 13 futamon állt rajthoz. Sikeresebb, de jóval tragikusabb sors jutott Gilles és Jacques Villeneuve-nek. Gilles 1982-ben meghalt egy balesetben, azonban fia 1997-ben felért a csúcsra és F1-es világbajnok lett.

https://twitter.com/VintageLastFlag/status/1332788874741903361

A legutóbbi dupla győztes Keke Rosberg és Nico Rosberg volt, előbbi 1982-ben, utóbbi 2016-ban nem talált legyőzőre. Nico Rosberg óta ráadásul csak Lewis Hamilton nyert világbajnoki címet, így a német volt az utolsó, aki le tudta nyomni a hétszeres bajnokot.

Ami Schumacheréket illeti, intő példa lehet Nelson Piquet, aki a sportág egyik legendájává nőtte ki magát az 1980-as években, háromszoros vb-győztes és az egyik leghíresebb versenyző. Ezzel szemben fia, Nelsinho Piquet 28 futamon egyszer állt dobogóra.

Végül de nem utolsó sorban Manfred Wonkelhock 1985-ben versenybalesetben hunyt el, fia Markus pedig egyetlen futamon vett részt. A 2007-es Európa Nagydíjon hatalmas esőzés volt, ennek köszönhetően hat körön keresztül vezette a mezőnyt az egyik leggyengébb autóban ülve, de aztán műszaki hiba miatt kiállni kényszerült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik