Forma-1

Karcos vélemény a Forma-1 nagy tehetségétől: Ami most megy, az kamuverseny

A 20 éves Lando Norris a Forma-1 feltörekvő fiataljai közül az egyik legígéretesebb pilóta, aki általában ifjonti hévvel fejti ki a véleményét a sportággal kapcsolatos témákban. A Portugál Nagydíj után Norris még a Lance Stroll-lal történt ütközés hatása alatt volt, és meglehetősen zabosan nyilatkozott, aminek az lett a vége, hogy úgy tűnt, mintha nem tartaná sokra a címvédő Lewis Hamiltont, aki megdöntötte Michael Schumacher rekordját a futamgyőzelmek tekintetében.

Forma-1: nem hatotta meg Hamilton rekordja, de azért bocsánatot kért
Lando Norrist feldúlt állapotában kérdezték, túlzottan őszinte volt.

Norris később bocsánatot kért a meggondolatlan mondatai miatt, de most ismét karcosan őszinte volt, amikor azt fejtette ki, milyen érzés manapság a Forma-1-ben versenyezni.

„Ma nem elég gyorsnak lenni ahhoz, hogy nyerni tudj egy versenyen. A legtöbben szeretnénk a határon autózni és a vezetésre koncentrálni, nem pedig a gumikkal bűvészkedni. Minden verseny előtt órákon át egyeztetünk a mérnökökkel, hogy megtervezzük a futamot. Megtervezzük körökre lebontva, hogy mit csináljunk, de ennek a 99,9 százalékát korábban már magunkban is lezongoráztuk, így a mérnökökkel már csak ismételjük a korábbi tudnivalókat.

Bizton állíthatom, hogy a mai pilóták legalább olyan jók, mint a 10 vagy 20 évvel ezelőtti versenyzők. Bizonyos dolgok könnyebbé váltak, de az autók gyorsabbak és fizikailag megterhelőbb vezetni őket

– magyarázta Norris.

A McLaren pilótája azt is kifejtette, élvezi, hogy a középmezőnyben a Renault, a Racing Point és az Alpha Tauri versenyzőivel nagy csatákat vívnak, és ha ilyen csaták zajlanának az első helyért is, akkor sokkal több ember számára lenne vonzó az F1.

„Nem lehet túl izgalmas azt nézni, hogy minden futamon ugyanaz a csapat nyer. A Mercedes jobb munkát végzett, mint a többi csapat, és ezért megérdemlik a sikereiket. Ugyanakkor ez unalmassá teszi a Forma-1-et és megöli a show-t.

Ha meg akarják változtatni ezt a tendenciát, ahhoz olyan autók kellenek, amelyek szorosan meg tudják közelíteni egymást a pályán. Ez sokkal jobbá tenné a versenyeket, és meg kell oldani a gumiproblémát is, mert való igaz, hogy voltak izgalmak abból, hogy a pilóták nem kímélték az abroncsokat, de valljuk be, ez így kamuverseny. Száz százalékot akarunk magunkból kiadni, amikor egymással harcolunk, és nem arra kényszerülni, hogy óvjuk a gumikat

A hétvégi Török Nagydíj előtt Norris 69 pontjával a pontverseny 7. helyén áll.

Kiemelt kép: Ina FASSBENDER / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik