Élő Forma-1

Még a szerencse is Lewis Hamiltonnal van, övé a Brazíl Nagydíj

A friss ötszörös világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte vasárnap a Forma-1-es Brazil Nagydíjat, sikerével pedig bebiztosította csapata sorozatban ötödik konstruktőri világbajnoki címét. A 33 éves Hamiltonnak ez volt az idei 10. és pályafutása 72. futamgyőzelme. Hamilton mögött Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája ért célba másodikként, míg a dobogó legalsó fokára Kimi Räikkönen, a Ferrari finn versenyzője állhatott fel.

Hamilton a rajtot kiválóan kapta el, nem úgy a második kockából induló Sebastian Vettel (Ferrari), aki kénytelen volt az első kanyarban maga elé engedni a nála sokkal jobban startoló Valtteri Bottast (Mercedes). Az első kör végén így Hamilton, Bottas, Vettel volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, de az akkor még hatodik Verstappen az első tíz körben megcsinálta a show-t: a 21 éves holland pilóta előbb Räikkönent, majd Vettelt, aztán Bottast is látványos, bátor és tökéletesen kivitelezett előzéssel utasította maga mögé, aztán üldözőbe vette Hamiltont.

A kerékcserék sorát Bottas kezdte meg a 19. körben, egy körrel később pedig Hamilton is friss abroncsokat kapott, majd a Ferrarik következtek: Vettel a 28., Räikkönen a 32. körben járt a boxban, a sort pedig Verstappen zárta, aki a 36. körben kapta meg az új gumikat. A kerékcserék után a jól taktikázó Red Bull versenyautójával Verstappennek megnyílt az esélye harcba szállni a győzelemért, és a holland versenyző a 39. körben meg is előzte Hamiltont.

Arra azonban Verstappen sem számíthatott, hogy ezen a futamon egy lekörözött pilóta okozza a vesztét: a francia Esteban Ocon (Force India) a célegyenes utáni második kanyar bejáratánál nem hagyott elég helyet Verstappennek, a két autó összeért, és mindkettő megpördült.

Forma-1: Max Verstappen majdnem összeverekedett Oconnal
A francia pilóta lökte ki a Brazil Nagydíjon vezető Red Bull-pilótát, utóbbi rendesen fel is húzta magát.

Hamilton ennek köszönhetően visszavette a vezetést, Verstappen kénytelen volt besorolni másodiknak, a harmadik pozíciót pedig Räikkönen foglalta el, miután a Ferrari csapatutasításának megfelelően előbb Vettel elengedte őt, majd a finn megelőzte honfitársát, Bottast. Vettel 18 körrel a leintés előtt ismét a boxba hajtott új gumikért, és hetedikként tért vissza a versenybe, de azonnal javított egy pozíciót.

Tíz körrel a vége előtt Hamilton, Verstappen, Räikkönen volt a dobogós helyeken száguldók sorrendje, és ez a leintésig már nem változott.

A vb Abu-Dzabiban zárul.

Eredmény, Brazil Nagydíj, Sao Paulo (71 kör, 305,879 km, a pontszerzők):

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:27:29.066 óra
2. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1.469 másodperc hátrány
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 4.764 mp h.
4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 5.193 mp h.
5. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 22.943 mp h.
6. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 26.997 mp h.
7. Charles Leclerc (monacói, Sauber) 44.199 mp h.
8. Romain Grosjean (francia, Haas) 51.230 mp h.
9. Kevin Magnussen (dán, Haas) 52.857 mp h.
10. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1 kör h.
pole pozíció: Hamilton

Brazil Nagydíj: Lewis Hamilton ölébe hullott a győzelem

Sokáig úgy tűnt, hogy a Red Bullok napja lehet, de aztán Esteban Ocon a semmiből kiütötte Max Verstappent. A holland tudta folytatni, de a baleset miatt Lewis Hamilton elment mellette, és onnantól nem volt esély. A harmadik helyért Daniel Ricciardo üldözte Kimi Räikkönent, de a finn tartotta a frontot, övé a dobogós hely.

Öt kör van hátra

Egy kis csata van a harmadik helyért, az egész nap szépen autózó Ricciardo megy Räikkönennel a dobogóért, közben Verstappen picit közelít Hamiltonhoz, de kérdés, van-e elég idő?

Hát csak nem jön az eső

Hosszú körök óta gondoljuk, hogy na, most lecsap a természet, de áh, semmi. És hiába mondja a kommentátor, hogy mekkora verseny van közben, nincsen. Minden változatlan.

Jön az eső?

Óriási esőfelhők jelentek meg a pálya felett, nagy az esély, hogy jön az áldás. Na, az még megboríthatja itt a versenyt. 16 kör van hátra.

Itt a dráma, megpördült Verstappen az élen

Egy lekőrözésnél Esteban Ocon ment neki Max Verstappennek, aki így megpördült a pályán. Hamilton pedig köszönte szépen, át is vette a vezetést. Verstappen reakciója a rádióba: Ezt az idiótát!!

Ricciardo még mindig bírja

Egészen elképesztő, hogy meddig bírja a Red Bullnál a gumi, és noha Verstappen már kijött, Ricciardo kint van. Verstappen amúgy Hamilton mögött a mezőny leggyorsabb pilótája, és közeledik a világbajnokhoz.

 

UPDATE: Verstappen megelőzte Hamiltont, Ricciardo pedig már friss gumikon.

Kicsit elkiabáltuk

Hamilton után hét körrel jött az első nagy esélyes, Sebastian Vettel, a többiek más taktikán vannak. A Red Bullokra érdemes figyelni, Ricciardóé jelenleg a leggyorsabb kör.

Jönnek a nagyok

Lewis Hamilton jött ki először, teljesen lejárta a bal elsőt. Készülnek a Red Bullok és a Ferrarik.

Jók a Red Bullok

A 10. helyről rajtoló Daniel Ricciardo már a hatodik helyen van, és üldözi a picit lassúnak tűnő Ferrarikat. Ja, és Verstappen már a második.

Verstappen-parédé

A Red Bull holland pilótája megelőzte a két Ferrarit, és most már a második helyért megy Valtteri Bottas ellen. Hamilton? Csak a szokásos, már simán elhúzott.

Rendben eljött a mezőny

Lewis Hamilton megtartotta az első helyet, mögötte viszont már csapattársa, Valtteri Bottas jön, a harmadik-negyedik helyen pedig a Ferrarik Vettel-Räikkönen sorrendben.

Vicces momentum a versenyzői parádéról

Daniel Ricciardo jó kedvében volt, hát ellopta az egyik Mercedes-alkalmazott telefonját, és széttrollkodta a csapat hivatalos fiókját.

https://www.facebook.com/wtf1official/videos/vb.103026299755664/194168441516645/?type=2&theater

A rajtrács

1. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Sebastian Vettel (német, Ferrari)

2. sor:
Valtteri Bottas (finn, Mercedes)
Kimi Räikkönen (finn, Ferrari)

3. sor:
Max Verstappen (holland, Red Bull)
Marcus Ericsson (svéd, Sauber)

4. sor:
Charles Leclerc (monacói, Sauber)
Romain Grosjean (francia, Haas)

5. sor:
Pierre Gasly (francia, Toro Rosso)
Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull)

6. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Sergio Perez (mexikói, Force India)

7. sor:
Esteban Ocon (francia, Force India)
Nico Hülkenberg (német, Renault)

8. sor:
Szergej Szirotkin (orosz, Williams)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault)

9. sor:
Brendon Hartley (új-zélandi, Toro Rosso)
Fernando Alonso (spanyol, McLaren)

10. sor:
Lance Stroll (kanadai, Wiliams)
Stoffel Vandoorne (belga, McLaren)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik