Élő Forma-1

Míg Bottas csatázott, Lewis Hamilton nyert a Hungaroringen

Az idei Forma-1-es Magyar Nagydíj szabadedzései rendre Ferrari-Red Bull csatát hozták, ám az esős időmérőn Daniel Ricciardóval úgy eltaktikázta magát utóbbi, hogy csak a 12. helyről rajtolhat. Ezzel szemben a Mercedes hibátlanul sakkozott, a pole pozíció Lewis Hamiltoné, a második hely Valtteri Bottasé lett.

Ezek után szépen eljött a Mercedes kettőse, nyomában a Ferrari duójával, Kimi Räikkönennel és Sebastian Vettellel. Kis koccanásokat leszámítva nem volt nagy baleset, ennek ellenére Charles Leclerc rögtön feladta a küzdelmet. Az óriási hőségben óriási taktikázás ment a gumikeverékekkel, ám a végső döntés a végére maradt.

Hamilton ugyan elhúzott az élen, de Bottast keményen támadták előbb az olasz istálló versenyzői, majd Daniel Ricciardo is. Néhány körrel a futam vége előtt Vettel egy kockázatos előzéssel megelőzte a finnt, össze is koccantak picit, ez pedig elég volt ahhoz, hogy Vettel és Räikkönen is megelőzze.

Ennek tetejébe még az első szárnya is megsebesült és mivel Ricciardo tapadt rá, nem állhatott ki a bokszba. A vége az lett, hogy az ausztrál külső ívről előzni akart, mire Bottas ráhúzta a kormányt –  a verseny után meg fogják vizsgálni az esetet.

A végső sorrend így Hamilton, Vettel, Räikkönen lett a dobogón, legutóbbi azért is nagy dolog, mert rögtön az elején kiderült, hogy baj van a kulacsával, ezért az irtózatos hőségben nem lesz alkalma folyadékhoz jutni. A futam legnagyobb vesztese Max Verstappennek bizonyult, aki ötödik helyről rajtolt, de az autója hamar feladta a harcot.

A vb állása

1. Hamilton 213 pont
2. Vettel 189
3. Räikkönen 146
4. Bottas 132
5. Ricciardo 118
6. Verstappen 105
7. Hülkenberg 52
8. Magnussen 45
9. Alonso 44
10. Pérez 30
11. Sainz Jr. 30
12. Ocon 29
13. Gasly 26
14. Grosjean 21
15. Leclerc 13
16. Vandoorne 8
17. Ericsson 5
18. Stroll 4
19. Hartley 2
20. Szirotkin 0

Csapatok:
1. Mercedes 345 pont
2. Ferrari 335
3. Red Bull 223
4. Renault 82
5. Haas 66
6. Force India 59
7. McLaren 52
8. Toro Rosso 28
9. Sauber 18
10. Williams 4

Még egy ütközés!

Bottast külső ívről próbálta megelőzni Ricciardo, a finn viszont ráhúzta a kormányt, valószínűleg meg fogják büntetni a Mercedes versenyzőjét.

Itt a fordulat, Vettel és Bottas ütközött!

Sebastian Vettel nagyon akart előzni, sikerült is, de a visszatámadás során Bottas elkapta a Ferrari fenekét. Ennek két súlyos következménye is lett: mindkét Ferrari dobogós, valamint megsérült az első szárny. Kiállni viszont kockázatos, mert Daniel Ricciardo megelőzné Bottast

Hamilton aggódik

Bottas autóján a hátsó kerekek gumija nagyon elkopott már. A brit azért aggódik, mert csapattársa tartja fel a Ferrari versenyzőit. Válaszként azt kapta, hogy minden rendben, ezt hét körrel a vége előtt el is lehet hinni.

Valami, amin töprenghet a Ferrari

Kimi Räikkönen SOKKAL gyorsabb Sebastian Vettelnél, lehet, hogy érdemes lenne a finnt ráküldeni Bottasra és Hamiltonra?

Vettel elkezdte a hajrát

Lewis Hamiltont nem lehet már befogni, de Bottasra már nagyon tapad a német pilóta. 15 köre maradt minimalizálni a brit mögötti ponthátrányt.

Virtuális Safety Car!

Stoffel Vandoorne autója is megadta magát, pedig a McLaren most mindkét pilótájával pontszerző helyen állt! Kiesett a belga versenyző.

Vettel és Bottas csatázik

A németnél már nyílt is a DRS, de nem sikerült a finnt lehagyni, ráadásul utolérték a mezőny lassú felét, úgyhogy most indul a kerülgetés.

Váratlan húzás a Ferraritól!

Räikkönen másodjára is kijött a bokszba, újra lágy gumikat kapott. Rögtön utána Sebastian Vettel is megérkezett, aki ultralágy keveréket kapott, de megint lassú volt a kiállás, a bal első kerék nem ment föl elsőre a helyére. Harmadik helyre jött be Bottas mögé a német.

Féltávnál járunk

A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy Vettel és Ricciardo mikor megy ki a bokszba. Gasly éppen most volt, nem veszített pozíciót, ezért 1.8-cal előzi Alonsót.

"Gyorsabb vagy Hamiltonnál"

Hangzott a rádió Vettel fülében, így aztán a német addig nyomja teljes gőzzel, ameddig csak lehet. A terv egyértelmű: az elkerülhetetlen kerékcseréhez akkora előny kellene, hogy élen maradjon a Ferrari.

Ricciardo már ötödik

Pierre Gasly hagyta elmenni maga mellett a jóval gyorsabb ausztrált. A neheze persze most jön, Kimi Räikkönen már nem lesz ilyen előzékeny…

Hamilton is kereket cserélt

A brit pilóta autóján 2.7 másodperc alatt cserélték le a kerekeket! Sebastian Vettel jelenleg az első, de a német még nem volt bokszban.

Ricciardo sorban gyűjti az áldozatokat

Csapata rendszerint csak a következő megelőzendő ellenfél nevét mondja a fülére, de Kevin Magnussennel azért megizzadt a hatodik helyért folytatott csatában. Jöhet majd Gasly.

Reagál a Mercedes

Valtteri Bottast azonnal berendeli a bokszutcába csapata, valószínűleg Räikkönen gumicseréjére reagálhattak, mivel a Mercedes versenyzője is lágy keverékre váltott.

Räikkönen bajban lehet

A szezon legforróbb futamán romlott el a finn pilóta kulacsa. Az irtózatosan meleg pilótafülkében ez nagyon kellemetlen lesz még csaknem 60 körön át…

Közben Ricciardo első skalpja megvan

Verstappen csapattársa is kapott egyet balról, de Marcus Ericsson nem tudott elég kárt okozni ahhoz, hogy hosszú távon megakassza az ausztrál pilótát. Fernando Alonsóval azért meggyűlt a baja Ricciardónak, csak nehézkesen, DRS-sel tudta lehagyni.

Hoppá, Verstappen is feladta!

Valami nem stimmelt Max Verstappen autójával, csúszott vissza az ötödik helyről, végül félre is állt inkább a Red Bull pilótája, befejezte. Verstappen sűrű káromkodások közepette szállt ki, főleg arról beszélt, mennyire unja, hogy folyton van valami gond.

Elrajtoltunk!

Mindkét Ferrari erőszakos volt induláskor, de nagyon észnél volt Bottas és Hamilton is. Vettel megelőzte csapattársát, Verstappen viszont két riválist is lehagyott és 5. helyen áll, Magnussen is remekelt – persze imád is veszélyes manőverrel előzni, így a Haas dán pilótája most Gaslyt üldözheti.

Taktikázik a Ferrari és a Red Bull

Egyik versenyző autóján ultralágy, a másikon lágy keverék látható, így aztán két különböző stratégiát követhetnek a csapatok. A Mercedes ultralágyban bízik, Hamilton és Bottas is ilyen keveréken kezdi a futamot.

Az időjárás újfent közbeszólhat

Szomabaton az eső mindent felborított, ehhez képest a futamon állítólag maximum 10% az esély csapadékra. Helyette viszont brutális hőség van, sokan amiatt aggódnak, hogy a meleg miatt hamarabb kopnak majd az ultralágy gumik. Van benne valami…

Olvasói sztorik