Élő Forma-1

Lewis Hamilton nyert, Sebastian Vettel kiesett a Német Nagydíjon

A címvédő és négyszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Német Nagydíjat, ezzel átvette a vezetést az összetett pontversenyben, mivel az eddig élen álló, szintén négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel saját hibájából kiesett a hockenheimi futamon. A 33 éves Hamiltonnak ez volt az idei negyedik, pályafutása 66. futamgyőzelme. Mögötte csapattársa, a finn Valtteri Bottas ért célba másodikként, míg a dobogó alsó fokára Kimi Räikkönen, a Ferrari finn versenyzője állhatott fel.

A rajtot és az első kanyart minden probléma nélkül túlélte a mezőny, Vettel megtartotta a vezető pozíciót, mögötte Bottas és Räikkönen száguldott a második és harmadik helyen. Hamilton a 14. helyről rajtolva azonnal megkezdte a felzárkózást, a harmadik körben 11. volt, a 10.-ben pedig már hetedikként haladt. A kerékcserék sorát Räikkönen kezdte meg a 15. körben, Vettel pedig a 26. körben kapott friss abroncsokat, és az ekkor már ötödik Hamilton elé tért vissza a pályára. A három kör erejéig vezető Bottas a 29.-ben kapta meg az új gumikat, és Hamilton mögé jött vissza.

A 30. körben így Räikkönen, Vettel, Hamilton, Bottas volt az első négy helyen autózók sorrendje, igaz, Hamilton ekkor még egyszer sem járt a boxban kerékcserén. Tíz körrel később Räikkönent a csapatrádión arról tájékoztatták, hogy mind neki, mind Vettelnek óvnia kell a gumik állapotát, ugyanakkor a német pilóta jobb köridőkre lenne képes, ha Räikkönen nem közvetlenül előtte haladna. A finn versenyző kétszer is visszakérdezett, és azt kérte, közölje vele a csapat, hogy mi a feladata, majd bár ez nem történt meg, maga elé engedte Vettelt.

A 43. körben Hamiltont is kihívták a boxba egy kerékcserére, miközben lassan egy heves eső közelítette meg a hockenheimi pályát. A csapatok és a pilóták körökön keresztül nem tudták eldönteni, hogy feltegyék-e az autókra a nedves aszfaltra alkalmas gumikat. Akadt ugyan, aki megpróbálkozott vele, de úgy tűnt, hogy ez rossz döntés volt. Amikor pedig már mindenki arra számított, hogy száraz marad a pálya, hirtelen eleredt az eső, így szinte a mezőny minden tagja csúszkálni kezdett, és alig tudta a pályán tartani versenyautóját. Ennek esett áldozatául a vezető helyen autózó Vettel, aki elmért egy féktávot, és belecsúszott a gumifalba, így kénytelen volt feladni a küzdelmet.

A versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót, amely mögött Hamilton, Bottas, Räikkönen volt az első három helyen körözők sorrendje. A Safety Car az 58. kör kezdetén engedte útjára a mezőnyt, és az újra indításnál Bottas megtámadta Hamiltont, de megelőzni nem tudta, majd némiképp leszakadt csapattársa mögött. Később kiderült, hogy Bottast a Mercedes csapat rádión utasította arra, hogy tartsa a második pozíciót.

A hajrában Hamiltonnak sikerült megőriznie a vezetést, így azután, hogy két hete Vettel megnyerte a Brit Nagydíjat, ezúttal ő nyert nagy riválisának hazai futamán.

A vb egy hét múlva, a 33. Magyar Nagydíjjal folytatódik. Hamilton 17 pontos előnnyel érkezik a Hungaroringre.

Végeredmény, Német Nagydíj, Hockenheim:

1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:32:29.845 óra
2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 4.535 másodperc hátrány
3. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 6.732 mp h.
4. Max Verstappen (holland, Red Bull) 7.654 mp h.
5. Nico Hülkenberg (német, Renault) 26.609 mp h.
6. Romain Grosjean (francia, Haas) 28.871 mp h.
7. Sergio Perez (mexikói, Force India) 30.556 mp h.
8. Esteban Ocon (francia, Force India) 31.750 mp h.
9. Marcus Ericsson (svéd, Sauber) 32.362 mp h.
10. Brendon Hartley (új-zélandi, Toro Rosso) 34.197 mp h.
pole pozíció: Sebastian Vettel (német, Ferrari)

A vb-pontversenyek állása 11 futam után (még 10 van hátra), pilóták:
1. Hamilton 188 pont
2. Vettel 171
3. Räikkönen 131
4. Bottas 122
5. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) 106
6. Verstappen 105
7. Hülkenberg 52
8. Fernando Alonso (spanyol, McLaren) 40
9. Kevin Magnussen (dán, Haas) 39
10. Perez 30
11. Ocon 29
12. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault) 28
13. Grosjean 20
14. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 18
15. Charles Leclerc (monacói, Sauber) 13
16. Stoffel Vandoorne (belga, McLaren) 8
17. Ericsson 5
18. Lance Stroll (kanadai, Williams) 4
19. Hartley 2

csapatok:
1. Mercedes 310 pont
2. Ferrari 302
3. Red Bull 211
4. Renault 80
5. Force India 59
6. Haas 59
7. McLaren 48
8. Toro Rosso 20
9. Sauber 18
10. Williams 4

Lewis Hamilton kihasználta Vettel bukását, ő nyerte a Német Nagydíjat

Az első ötven kör a Forma-1 paródiája volt, ám némi eső izgalmassá tette pár percre a Német Nagydíjat. Az 52. körben a falban végezte az egész futamot az első helyen töltő Sebeastian Vettel, ezt pedig köszönte szépen Lewis Hamilton, aki idei negyedik gyözelmével újra átvette a vezetést a vb-pontversenyben.

Bottasra rászóltak, Hamilton elhúzott

A Mercedes nem akart kockáztatni, így rászólt Valtteri Bottasra, hogy maradjon a második helyen. Hamilton köszönte szépen, már 2,5 másodperccel vezet.

Kiement a Safety Car

Hamilton az élen, Bottas és Räikkönen követi a négyszeres világbajnokot.

Visszajött az eső

Perez meg is fordult, Räikkönen kicsúszott, Bottas meg is előzte honfitársát. Lehet, a végén még izgalmas lesz.

Ennyi volt az esőnek

Hát nem tartott sokáig, akik átmeneti gumira váltottak, vissza is tértek a boxba.

Esik az eső

Megjött az eső, de jelenleg csak a hatos kanyarban. Charles Leclerc és Fernando Alonso már fel is tették az átmenetit.

Hamilton kerékcserén

Hamilton gyorsan kijött még a jelzett eső előtt, ám most a Mercedes azt mondta neki, csak szemerkélni fog, azaz a hátralévő 24 körre ő lesz a legfrissebb gumikon. Megy a taktikázás.

Vettel bosszús

Sebastian Vettel körök óta autózik Räikkönen mögött, koptatja a gumijait, és ezt szóvá is tette a csapatnál. A 40. körben viszont már rászoltak a finnre, aki el is engedte a csapattársát.

Jöhet az eső

Ha minden igaz, 15 perc múlva leszakadthat az ég.

Vettel most jön

A német megkapta az új gumijait, a negyedik helyre jött ki Hamilton elé.

Semmi változás

Räikkönen jött ki nemrég kereket cserélni, és sikerült is visszajönnie Hamilton elé. Hát, kb. ennyi.

Izgalomról nem beszélhetünk

Lewis Hamilton és az utolsó helyről feljövő Daniel Ricciardo próbálkozik a mezőnyben, a többi pilóta gyönyörűen követi egymás, hogy még véletlenül se legyen előzés. Vettel az első helyen 3,5 másodperccel vezet Bottas előtt.

 

Update: mire leírjuk, Hamilton már az ötödik, hátránya 18 másodperc Verstappen mögött.

Hamilton már a 7.

A brit pilóta nagyon könnyen megy el a mezőny mellett, valószínűleg az ötödik helyig simán jön majd fel. Aztán ott majd lehet elfogy a tudomány, mert az ötödik helyezett Magnussen már 13 másodpercre van a negyedik Verstappentől.

Vettel már elhúzott

Sebastian Vettel már 2,5 másodperccel vezet Bottas előtt, míg a negyedik helyen álló Verstappen több mint 7 másodperccel van az ötödik Magnussen előtt.

Hamilton zárkózik

A címvédő a 14. helyről indult, most előzte meg Charles Leclercet, így már a pontszerző 10.

Elindultunk

Mindenki megúszta az első kanyarokat, az élmezőnyben nem történt változás, Max Verstappen támadja Kimi Räikkönent, de nagyon erős a Ferrari. Elöl Vettel és Bottas már el is húzott.

Így állunk jelenleg

Sebastian Vettelnek 171 pontja van, őt Lewis Hamilton követi nyolcpontos hátrányban, 163 ponttal. A német pilóta négyszer, Hamilton három futamot nyert eddig 2018-ban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik