Forma-1

Ricciardo, Vettel, Sainz – kié a legszebb előzés az idei Forma-1-es szezonban?

Az idei Forma-1-es szezont követően sokat zsörtölődtek a rajongók, amiért kevés igazán kiélezett csatát láthattak. Ezután csak olaj volt a tűzre, hogy kiderült: az előző kiíráshoz képest feleannyi előzés történt 2017-ben. Jóllehet Sebastian Vettel szerint ez rendben van, a sportág szerelmesei arra vágynak, hogy jobbnál jobb versenyzők csapjanak össze és kiélezett helyzeteken izgulhassanak.

Mindezek ellenére azért akadt idén is jópár csörte, amit érdemes visszanézni, mert tanári előzés alakult ki belőle. Listánkon az idei év öt legszebb előzése szerepel.

1. Daniel Ricciardo – Olasz Nagydíj

Az ausztrál valóságos műfajt teremtett az előzések terén, ráadásul mesterfokon űzi mindezt. Daniel Ricciardo trükkje, hogy akkor indít támadást, amikor az előtte haladó sofőr már nem számít rá. A Red Bull motorjában pedig van annyi erő, hogy amikor a 28 éves versenyző beletapos a gázba, szinte bevetődik az ellenfele elé. A szeptember harmadikán rendezett Olasz Nagydíjon a nagyon rutinos Kimi Räikkönen mellett is simán el tudott húzni Ricciardo a trükkel. Ezen a versenyen volt kit előzgetnie az ausztrálnak, motoralkatrészek és a váltó cseréje miatt a 16. helyről rajtolt, végül a negyedik helyet szerezte meg az alábbi előzéssel.

2. Daniel Ricciardo – Azeri Nagydíj

Vétek lenne kihagyni az ausztrál pilóta szenzációs bakui versenyét. Csupán a tizedik helyről rajtol Ricciardo, de ennek ellenére megnyerte a június 25-i futamot. Versenyének egyik kielemkedő pontja volt, amikor a 24. körben a fent taglalt “bevetődéssel” egyszerre több autót is megelőzött a szűk azeri pályán: Lance Stroll, Felipe Massa és Nico Hülkenberg is csak nézte, honnan került elő ez a Red Bull? A bravúros előzést a rajongók is az év legszebbjének választották.

3. Carlos Sainz Jr. – Amerikai Nagydíj

Az idény egyik legnagyobb csatáját az októberi futam hozta Amerikában. Carlos Sainz Jr. ezen a versenyen mutatkozott be a Renault pilótájaként és nagyszerűen teljesítve a hetedik helyet szerezte meg. Ehhez Sergio Perezt kellett megelőznie és a mexikói nem adta olcsón a bőrét. A 34. körben már nagyon egyszerre haladt a két autó, ám Sainz megkockáztatott egy okos húzást: tudta, hogyha külső íven marad a kanyarban, a következő fordulónál már övé lehet az ideális ív. Perez ugyan megpróbálta kiszorítani, de a spanyol eszén nem járt túl, Sainznak pedig bevált a számítása. Hosszú csata volt, szép előzéssel.

4. Sebastian Vettel – Spanyol Nagydíj

A Ferrari német versenyzője sem megy a szomszédba egy-egy látványos előzésért. Sebastian Vettel a spanyolországi futamon az egyébként okosan védekező Valtteri Bottast alaposan “megtáncoltatta” és attól sem rettent vissza, hogy egy kicsit a fűre is kimenjen. Lényegében elhitette a finn pilótával, hogy a másik irányból érkezik, mire a Mercedes versenyzője észbe kapott, már nem változtathatott ívet a szabályok értelmében – ez lett volna a harmadik, védekezéskor pedig csak kétszer szabad váltani.

5. Kevin Magnussen – Szingapúri Nagydíj

A Haas-Ferrari dán pilótájára többen is panaszkodtak, hogy életveszélyes amit a versenyeken művel – Nico Hülkenberggel például nem kimondottan irodalmi stílusban beszélgetett erről Kevin Magnussen. Szingapúrban ennek Felipe Massa látta kárát, aki ellen olyan szűk területen is támadott a dán, hogy összeértek a gumik egy pillanatra. A Williams versenyzője visszavette ugyan a pozíciót, de Magnussen megint be tudott surranni egy apró helyen. Talán az egyetlen pilóta, aki meg mert próbálni, hogy szó szerint épphogy egy autónyi helyen bebújjon.

+1 Valtteri Bottas – Azeri Nagydíj

Az őrült bakui verseny örökre emlékezetes marad Lance Strollnak, mivel a kanadai minden idők legfiatalabb pilótája lett, aki dobogóra állhatott. Még arra is lett volna esélye a Williams versenyzőjének, hogy a második helyen fusson be. Valtteri Bottasnak “hála” azonban ettől az utolsó pár másodpercben elesett. A Mercedes pilótája az utolsó néhány körben gyilkos tempót diktált és szó szerint az utolsó kigyorsításkor tudott megérkezni másodikként a célba. Nem tartozott a legnagyobb előzések közé, de kétségtelenül az egyik legizgalmasabb helycsere volt a szezonban.

Fotó: HOCH ZWEI / DPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik