Élő Forma-1

Hamilton győzelmével a Mercedes már világbajnok

Fordulatos versenyben nyerte meg az Amerikai Nagydíjat Lewis Hamilton, amellyel a konstruktőrök világbajnoka lett a Mercedes.

Az amerikaiak kitettek magukért a körítés terén, a profi ökölvívó mérkőzések leghíresebb konferansziéja, Michael Buffer egyesével bemutatta a verseny pilótáit még a futam előtt. Később Usain Bolt lengette a zöld zászlót és a futamvégi interjúkat is a sprinter készítette a dobogósokkal.

A rajtnál Sebastian Vettel ügyesen bevágott a brit pilóta elé, azonban Hamilton a 10. körben visszavette a vezetést, amelyet innentől nem is engedett már ki a kezéből. A további pozíciókért azonban öldöklő küzdelem volt, Kimi Räikkönen nagy kedvvel támadta az egész verseny során Valtteri Bottast, ám csak a futam utolsó néhny körében tudta lehagyni.

Talán a legnagyobb bravúr Max Verstappen teljesítménye, aki a 18. helyről indulva csak bírói döntés miatt csúszott le a dobogóról. A legutolsó körben ugyanis mindent egy lapra tett föl a holland és úgy előzte meg Räikkönent, hogy levágta a kanyart, így elvették tőle a harmadik helyet.

A másik Red Bullos versenyző is pórul járt, Daniel Ricciardo sok borsot tört az ellenfelek orra alá, ám motor bemondta az unalmast és ki kellett állnia. Ugyanígy járt a nyolcadik helyet stabilan hozó Fernando Alonso, aki bosszankodva adta föl a versenyt egyik pillanatról a másikra.

Carlos Sainz viszont parádésan ment, a hatodik helyre is esélye volt, ám Esteban Ocon nagyon észnél volt és Sergio Perezzel ellentétben a francia nem engedte maga elé Sainzot.

Kimi Räikkönen elszúrta!

A finn pilóta nagyot hibázott, Verstappen pedig be tudott bújni, így a Red Bull pilótája állhat majd dobogóra!

Egy másodpercen belül Verstappen

Mindent egy lapra föltéve támad a Red Bull, hogy Kimi Räikkönent megelőzze Max Verstappen. A csapatfőnök is a pilóta fülére mondta: csak egy esélyed lesz!

Vettel belekezdett a hajrába

Először Valtteri Bottast előzte meg, majd Kimi Räikkönen engedte be előzékenyen a második helyre csapattársát.

Sainz nagyon megizzasztja Ocont

A Renault spanyol pilótája többször is támadott, de Ocon ügyesen megvédte a pozícióját. Lesz még folytatás, ez biztos!

Magnussen és Ericsson ütköztek

A két skandináv pilóta kemény összecsapása után több alkatrész is a levegőbe repült és Magnussen ki is pördült, de úgy tűnik nem kell a bokszutcába menniük az eset után. Ericsson a 13. maradt, a dán versenyző viszont az utolsó 16. helyre csúszott.

Hatalmas finn csata zajlik

Kimi Räikkönen nagy támadókedvvel vezet a versenyen, régóta küzdöttek Valtteri Bottasszal, a 43. körben sikerült megelőznie, de Hamiltontól messze van még.

"Felipe, érezd jól magad"

Felipe Massa a tizedik helyen áll, de a csapatfőnök szólt neki rádión, hogy nem lassabb, mint az előtte álló 3-4 autó – vagyis Kvjat, Perez, Sainz és Ocon. Az utasítás így szólt: érezd jól magad!

Azonnal reagál a Ferrari

Sebastian Vettel is kijött szuperlágy gumikért, éppen Verstappen elé jött vissza a német pilóta.

Szuperlágy keveréket kapott Verstappen

Az élmezőnyből elsőként a holland pilóta jött ki második alkalommal a bokszutcába és ugyanúgy az ötödik helyen tér vissza a mezőnybe. A terv egyszerű: amikor a többiek is kiállnak másodjára, akkor kell beelőzni őket.

Dilemma a Force Indiánál

Úgy tűnik Sergio Perez gyorsabb, mint az előtte vezető csapattársa, Esteban Ocon. Ez csak azért okoz gondot, mert egyrészt a múlt ütközései miatt eltiltották a két pilótát, hogy egymással versengjen, viszont Carlos Sainz ott liheg Perez nyakában.

A verseny felénél Hamilton az úr

Lement a verseny fele, Lewis Hamilton sokkal gyorsabb, mint Sebastian Vettel, egyelőre nem tűnik kérdésesnek a végső győzelme. Felipe Massa a mezőny utolsó tagja, aki még egyszer sem áll ki boxba, így az ő hatodik helye csalóka.

Alonso fájdalmasan lassú, megint feladja

Sainz, Kvjat, Grosjean, Magnussen és Vandoorne is elhúzott a spanyol mellett, a McLaren pilótájának is a motorral akadt gondja. Stabilan nyolcadik helyen autózott, bosszankodott is az elvesztegetett pontok miatt.

Ismét Hamilton az élen

Max Verstappen nem adta olcsón a bőrét, de nem tudott érdemben versenyezni a Mercedes motorjával.

Vettel hibája sokba került

Lewis Hamilton kiállása után Vettel mögé jött vissza, ám nem tudta maga mögött tartani a listavezetőt a német pilóta.

Ricciardo a pálya szélén!

Az ausztrál pilóta az egész futamon nagyon lelkesen versenyzett, a motor viszont elszállt, így fel kellett adnia a versenyt a hatodik helyről.

Többen lágy keverékre váltottak

Szépen lassan jönnek a pilóták kerékcserére, sokan lágy keverékre váltottak. Hamilton 4,3 másodperccel jobban megy ultralágyon Vettelnél, ők aligha cserélnek hamar.

Verstappen már hatodik

Gyorsan felkapaszkodott a Red Bull pilótája, a neheze azonban csak most jön: Kimi Räikkönent kellene megelőzni az ötödik helyért.

Olvasói sztorik