Forma-1

Lewis Hamilton behúzta a Brit Nagydíjat

A biztonsági autó mögött rajtolt el a Brit Nagydíj Silverstone-ban, merthogy eső áztatta a futam előtt a pályát, muszáj volt tesztelni a körülményeket.

Mindenki esős gumival startolt (ez kötelező ilyenkor), aztán a 4. körben szólt rádión Lewis Hamilton Charlie Whiting versenyigazgatónak, okés a pálya, induljon a verseny (a brit annyira sietett, hogy egyszer majdnem nekiment a safety carnak). Az ötödik körben el is indult, rengetegen azonnal mentek is kereket cserélni, itt arra kellett figyelniük a pilótáknak, ne legyen karambol a boxutcában. A pole-ból induló Hamilton, a második Rosberg és a mögötte haladó két Red Bull sem ment ki.

Az első kieső Pascal Wehrlein volt a 7. körben, a kavicságyban landolt, jött is a virtuális safety car. A futam első igazán nagy párbaja Hülkenberg és Bottas küzdelme volt a 9-10. helyen, a finn végül ki is csúszott a pályáról, de vissza is jött azonnal, a 13. helyre.

A 10. körben Hamilton, Rosberg, Verstappen, Perez, Ricciardo, Raikkönen, Sainz, Massa, Hülkenberg volt a sorrend az elején.

Alonso igyekezett aztán a verseny későbbi szakaszában, Hülkenberget szorongatta, miközben Verstappen kapcsolt rá, Rosberget kezdte üldözni.

Sebastien Vettel a 16. körben elsőként váltott slick gumikra, pár pillanattal később pedig Verstappen megelőzte Rosberget, remek manőver volt.

A 20. körben Verstappen megfutotta a leggyorsabb kört, egyébként is gyors tempót ment, miközben Alonso Massát szorongatta.  Daniel Ricciardo viszont meg is előzte Sergio Perezt, ezzel a negyedik helyre jött fel. A 24. körben kicsúszott Alonso, de visszatért a pályára, nagy nehezen.

Csúszkáltak a pilóták rendesen, a 29. körben Hamilton is vándorolt egy kicsit a pályán kívül. A futam derekára a Verstappen-Rosberg csata jelentette az izgalmakat, a 38. percben Rosberg visszaelőzte a fiatal hollandot.

Hamilton biztosan tartotta vezető pozícióját, nem volt túl izgalmas a futam a végéhez közeledve. Egy-egy páros küzdött a helyekért, Perez és Raikkönen például, az 5. helyért.

A Brit Nagydíj végére váltóproblémák jelentkeztek Rosbergnél, a hetedik fokozatot nem használhatta (ezt rádión jelezték neki, de ez szabályellenes), így Verstappen megint reménykedhetett a második helyben.

Hamiltont ez a csata nem érdekelte, biztosan hozta a hazai versenyét (sorozatban harmadszor, összesítésben negyedszer), ezzel Rosberg előnye 4 pontra csökkent összetettben csapattársával szemben. A verseny után vizsgálják majd Rosberg rádióüzenetét.

A Brit Nagydíj végeredménye

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Nico Rosberg (Mercedes)
3. Max Verstappen (Red Bull)
4. Daniel Ricciardo (Red Bull)
5. Kimi Raikkönen (Ferrari)
6. Sergio Perez (Force-India)
7. Nico Hülkenberg (Force-India)
8. Carlos Sainz (Toro Rosso)
9. Sebastien Vettel (Ferrari)
10. Daniel Kvyat (Toro Rosso)
11. Felipe Massa (Williams)
12. Jenson Button (McLaren)
13. Fernando Alonso (McLaren)
14. Waltteri Bottas (Williams)
15. Felipe Nasr (Sauber)
16. Esteban Gutierrez (Haas)
17. Kevin Magnussen (Renault)

Az összetett állása:

1. Nico Rosberg 171 pont
2. Lewis Hamilton 167 pont
3. Kimi Raikkönen 106 pont
4. Daniel Ricciardo 100 pont
5. Sebastien Vettel 98 pont

A konstruktőrök versenyében:

1. Mercedes 338 pont
2. Ferrari 204 pont
3. Red Bull 195 pont

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik