Forma-1

Hamilton mindent egy lapra tett fel, övé a pole a Brit Nagydíjon

A brit versenyző az utolsó pillanatban kaparintotta meg az első rajtkockát. Nico Rosberg a második, Max Verstappen a harmadik leggyorsabb volt.

A Forma-1 Brit Nagydíjának időmérőjén 21-en indultak el, a harmadik szabadedzésen a kocsiját összetörő Marcus Ericssont kórházba szállították az ilyenkor szokásos vizsgálatra. A Q1 érdekessége volt, hogy Jenson Button a végén lecsúszott a továbbjutó helyekről, már elindult nyilatkozni, amikor visszahívták, hogy mégis ott lesz a Q2-ben. Végül nem büntették Kevin Magnussent, Button tényleg kiesett – mint ahogyan a másik brit versenyző, Jolyon Palmer is.

Marcus Ericsson balesete a szabadedzésen:

Buttonék azért is bosszankodhatnak, amiért elszámolták magukat, mivel a csapattárs, Fernando Alonso bemasírozott a Q3-ba. Az időmérő második szakaszában Kimi Räikkönen hozta a frászt, az egyik kanyarban megpördült, de nem folytatni tudta a kvalifikációt. Sergio Pérez, Felipe Massa, Romain Grosjean, Esteban Gutierrez, Danyiil Kvjat és Magnussen esett ki a Q2-ben.

Miután az első három szabadedzésen a Mercedesek kiemelkedtek a mezőnyből – ahogy az elmúlt szezonokban is –, így a Q3 elején már biztos volt, hogy ők ketten csatáznak majd a pole-pozícióért. Lewis Hamilton került nyerő helyzetbe, azonban törölték az idejét pályaelhagyás miatt, így

a világbajnoki címvédőnek mindent egy lapra kellett feltennie az időmérő végén, 1:29.287-es idővel övé lett az első rajtkocka. Ez az 55. rajtelsősége és a negyedik Brit Nagydíj-győzelmére hajt.

A legtöbb rajtelsőség a Forma-1-ben:

Az is látszott már a hétvégi korábbi szakaszában, hogy a Red Bulloknak jobban fekszik ez a pálya, mint a Ferrarinak, Max Verstappen és Daniel Ricciardo meg is előzte Räikkönent és Sebastian Vettelt – utóbbi ráadásul öthelyes rajtbüntetést kapott váltócsere miatt, a 11. helyről indul majd vasárnap. Valtteri BottasCarlos Sainz, Nico Hülkenberg (őt utólag visszasorolták a kilencedik helyre) és Alonso volt a további sorrend.

Az időmérő végeredménye:

Olvasói sztorik