Forma-1

Ecclestone: Putyinnak kellene irányítania Európát

Terjedelmes interjú jelent meg a Forma-1 vezérével a barcelonai tesztverseny első napján a Daily Mail internetes portálján.

Bernie Ecclestone monológgal kezdte a beszélgetést, melyben kifejtette, mit is gondol a száguldó cirkuszról.

Bátran kimondhatom, kivételt képezek a Forma-1 világában. A legjobbat akarom a sportágnak. Nem kell a munka, nem kell a pénz. A legtöbb résztvevő rövid távon gondolkozik, a hosszú táv pedig egyeseknek két-három futamot jelent. Ennek az eredménye, hogy a Forma-1 rosszabb, mint valaha volt. Nem adnék pénzt azért, hogy a családommal megnézzek egy versenyt. Kizárt.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

De nem ő a felelős mindenért? Elvégre ő a Forma-1 atyja.

Véleménye szerint a probléma az, hogy a Mercedest és a Ferrarit vétójoggal ruházták fel. Számos csapatnak ez a két márka adja a motort a versenyzéshez, ezek az istállók pedig nem szívesen mondanak nemet beszállítóiknak. A rendszeren pedig a szerződés értelmében 2020-ig nem lehet változtatni.

Ezt a fajta tevékenységet közismert nevén kartellnek hívják. És a kartellek illegálisak. Valami olyan működtetünk, ami illegális és ráadásul versenyellenes is.

Két kisebb csapat, a Sauber és a Force India éppen ezért az Európai Bizottsághoz fordult segítségért.

Beavatkozhat az Európai Bizottság, de úgy gondolom nagy fiúk vagyunk már és meg tudjuk oldani a problémát magunk is.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A Forma-1 feje köztudottan jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, akivel közös képei lógnak irodája falán. De miért tiszteli ennyire az orosz politikust?

Neki kellene irányítania Európát. Megoldaná a szíriai helyzetet is. Az a jó benne, hogy azt teszi, amiben hisz és nem lehet elbizonytalanítani. Nagyon nehéz lebeszélni bármiről is. Csak akkor beszélek vele, ha kell. Szeretek olyan emberekkel üzletelni, akik nem a képviselőiket küldik tárgyalni. Korábban már mondtam, hogy nem szeretem a demokráciát. Abban nincs semmi jó. Ezzel együtt szeretem David Cameron brit miniszterelnököt, bár nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom. Mindent megtesz Nagy-Britanniáért az Európa Uniós tárgyalásokon. Tisztelem a tevékenységét, de el akarok menni innen. Tudom, hogy mit adunk az EU-nak, de vissza semmit nem kapunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik