Forma-1

Régóta várt újításon dolgoznak a Forma-1-ben

A Pirelli szerdán bejelentette, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) egy pályatisztító berendezés bevezetésén gondolkoznak.

Paul Hembery, a Pirelli motorsport igazgatója elmondása szerint azt követően került napirendre a pályák futamok alatti tisztítása, hogy a Belga Nagydíjon Sebastian Vettelnek defekt miatt kellett feladni a versenyt.

Azon a hétvégén a Pirelli “rendellenes mennyiségű törmeléket” észlelt a pályán – írja az autosport.com.

HEMBERY paul (gbr) pirelli competizioni director director pirelli competizioni during the 2015 Formula One World Championship, Belgium Grand Prix from August 20 to 23th 2015, in Spa-Francorchamps, Belgium. Photo Florent Gooden / DPPI
Fotó: Europress fotóügynökség

Az FIA elismerte, hajlandó fontolóra venni a biztonsági ajánlásokat, ha valamilyen szabványosított eljárással tud előállni a Pirelli.

Mint azt gondolom tudják, hogy valójában a mi feladatunk meghatározni a folyamatot. Voltak már vitáink a szövetséggel, ennek eredményeképp olyan típusú rendszeren dolgozunk, amivel lehet tisztítani a pályát, főleg ha baleset történt – mondta Hembery.

A Forma-1-es sportbírók a jelenlegi szabályok szerint csak seprőkkel takarítják el az útból a törmelékeket, ami nem elég biztonságos. A leghatékonyabb megoldás egy fúvógép lenne, amit más autóversenyeken Európa-szerte használnak.

“Ez olyasmi, amibe nem kell rengeteg pénzt ölni, mégis hatásos lehet. A tisztesség kedvéért megjegyezném, hogy az FIA komolyan veszi az ügyet és tenne is érte” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik