Forma-1

Forma-1: Két csapat is panaszt nyújtott be az Európai Unióhoz

A középpontban a pénz áll.

A száguldó cirkusz középmezőnyébe tartozó két csapat közül a Force India és a Sauber is hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Unióhoz, mert szerintük igazságtalan a versenyek után járó jutalmak mértéke és a fizetési struktúra a sportágban – írja az autosport.com.

A két istálló állítása szerint az öt nagycsapat (Mercedes, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren) előnyt élvez a kisebb alakulatokkal szemben a pénzügyi dolgok terén.

A témával kapcsolatban korábban az Európai Parlament brit tagja, Anneliese Dodds is aggodalmát fejezte ki, szerinte ugyanis nem véletlen, hogy a Caterham és a Marussia csapat is csődbe ment az előző szezon után, igaz utóbbit Manor istállóként sikerült megmenteni.

Dodds az EU-biztos Margit Vestagerhez fordult, aki azonban hivatalosan benyújtott panasz miatt eddig nem tudott az üggyel foglalkozni. Ezt tette most meg a két csapat.

A panasz fő irányvonala az, hogy a bevételek igazságtalanul vannak elosztva, az öt kiemelt csapat például a tavalyi szezonban összesen 249 millió fontot kapott. A Ferrari markát 2014-ben 97 millió font ütötte, ez harminccal több, mint amennyit a konstruktőri bajnokságban elért negyedik hely után járt volna.

Nem csoda tehát, hogy betelt a pohár az istállóknál, hiszen aki még több pénzt kap, még többet tud költeni fejlesztésre, ami egyre nagyobb különbség kialakulásához vezet a nagyobb és a kisebb csapatok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik