Forma-1

Ezt kell tudni Bianchi sérüléséről

Dr. Gary Hartstein, a Forma-1 volt főorvosa blogján írt a Diffúz Axonális sérülésről.

Jules Bianchit a balesetet követően –videó itt – a vihar miatt nem helikopteren, hanem rohamkocsival szállították a közeli kórházba, ahol azonnal megoperálták. Több lap állítja, kómában van, mások szerint lélegeztetőgépre kapcsolták és még egyszer meg kellett operálni egy vérömleny miatt.

A FIA szóvivője, Matteo Bonciani hétfőn délután ugyanakkor közölte, stabil, de kritikus a fiatalversenyző állapota. A francia pilóta szülei – Christine és Philippe Bianchi – hétfőn érkeztek meg a jokkaicsi Mie kórházba, Gérard Saillant, a FIA orvosi bizottságának elnöke, valamint Bianchi ügynöke, Nicolas Todt pedig kedden csatlakozott hozzájuk.

Már Michael Schumacher síbalesetét követően is megszokhattuk, hogy a szakember megpróbálja bemutatni, mit is jelentenek azok az orvosi szakszavak, melyek a hivatalos közleményekben állnak. Így tett most is.

“Ahogy vasárnap mondtam, hogy ha súlyos fejsérülésről beszélünk, akkor egy olyan értékelés alapján tesszük, amit klinikai értékek állítanak fel.A beteg Glasgow-értékét anélkül állapítják meg, hogy a konkrét sérülést néznék. Vizsgálják a szemeket, a beszédet és a motorikus reakciókat. Ennyi” – olvasható Hartstein írása a telesport.hu-n.

“Amikor beküldünk egy pácienst a CT-re, hogy megnézzük milyen, sérülései vannak, sokszor meglepő módon “sokkolóan” normális kép tartozik egy nagyon is kómában lévő pácienshez.

A felvétel egy általánosan duzzadt agyat mutat, szignifikáns sérült gócok, horzsolások, bevérzések nélkül. Ilyenkor beszélünk diffúz axoniális sérülésről vagy DAI-ról.”

A diffúz axonális sérülés egy komoly agyi sérülés: a fehérállományt nagy területen éri a károsodás, emiatt alakul ki az eszméletvesztés és a vegetatív állapot. A betegek 90 százaléka soha többé nem ébred fel a kómából.

Fotó: Europress fotóügynökség

Hartstein hozzátette, utálják, amikor ez történik. Amikor van egy elképesztően tiszta képük, egy súlyos, kómában fekvő beteggel.

“Bontsuk szét ezt a két szót:

Diffúz: a vérömlenyekkel szemben, melyek egy meghatározható ponton érhetőek tetten, a DAI nem mutat BEHATÁROLHATÓ sérülést a felvételen. Ez nyilván nem jó hír, mert meggátolja a beteg tüneteinek a pontos meghatározását, így a gyógyítást is nehezíti…stb.

Axonális: az axonok az idegsejt kábelei. Szigeteltek, hogy gyorsan vezessék az idegsejtek impulzusait, zsíros membránokkal körülvéve, ettől fehéres a színük. Ha sok axont nézel együtt, fehér anyagot látsz. Az idegsejtek sejtteste szürkés.

Ha sok szürke idegsejtet nézel együtt..igen, az a szürkeállomány.

A diffúz axonális sérülés a fehér részét roncsolja az agynak. A kábelezést. Ez azért nem túl jó, mert ez a kábel viszi a magasabb szintű információkat az agyban, összekötve a különböző területeit (pl. látott, hallott információk). LÁTOM, ahogy beszélsz, HALLOM a szavaidat, de az agynak az asszociatív része párosítja ezt a két információt össze, amiből megszületik bennem annak az élménye, hogy BESZÉLSZ HOZZÁM” – szögezte le az orvos.

Hartstein írását teljes egészében ide kattintva olvashatja el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik