Forma-1

Forma-1: háromautós csapatok duplapontos szezonzáró nélkül

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone már a jövő évben el tudja képzelni a nyolccsapatos-háromautós mezőnyt, ugyanakkor a duplapontos szezonzáró ejtését is.

Az egykori Williams-főnök, Adam Parr szűk két hete dobta be, hogy 2015-től radikálisan megváltozik a Forma-1, csak nyolc csapat marad, egyenként három-három autóval – írja a vezess.hu.

Bár Parr megjegyzése egybevágott az F1 uraként ismert Bernie Ecclestone korábbi nyilatkozataival, a McLaren-főnök Eric Boullier nem sokkal később arról beszélt, hogy elképzelhetetlen, hogy ilyesmi már a jövő évben megvalósuljon. Ecclestone friss, Szingapúrban elhangzott szavai alapján ő viszont nagyon is így képzeli:

“Mindig is benne volt a pakliban, hogy abban az esetben, ha elveszítünk három csapatot, a maradék csapatok három autót indítanak. De szerintem mindenképp meg kellene ezt csinálnunk. Sokkal szívesebben látnék három-három Ferrarit vagy bármilyen más élmenő autót, mint vergődő kiscsapatokat” – utalt a pénzügyileg siralmas helyzetben lévő Caterhamre, Marussiára, Sauberre.

A kérdésre, hogy már jövőre várható-e a háromautós csapatok megjelenése, így felelt: “Két-három futam múlva meglátjuk, de foglalkozunk ezzel, igen.”

A kiscsapatok és számos külső szemlélő számára is adná magát a megoldás: a Forma-1-es bevételek arányosabb elosztása a csapatok között, de Ecclestone szerint egyszerűen az a dolgok rendje, hogy egyes alakulatok elbuknak, kiszállnak. 

Fotó: Europress fotóügynökség

“Elég rég – egyesek szerint talán túl rég – a szakmában vagyok már ahhoz, hogy tudjam, mindig lesznek sereghajtók. A gond az, hogy a csapatok csak rövid távon gondolkodnak. Önök itt a jövő évről kérdeznek, de a csapatok csak a következő versenyig látnak, ez a baj.”

A küszködő kiscsapatok mellett Ecclestone a végtelenül népszerűtlen idei újítás, a duplapontos – abu-dzabi – szezonzáró kérdését is rendezné. Már szabadulna a reformtól.

“Én az utolsó három futamra szerettem volna dupla pontokat. Akkor az emberek tényleg hihettek volna benne, hogy a vége is teljesen nyitott, és bárki nyerhet, de mindenki azt mondta, hogy megőrültem, és ezt nem vezetjük be.” 

“Ami a szezonzáró megtartását illeti, nem is tudom. Valószínűleg nem tartjuk meg. Majd meglátjuk, beválik-e, ettől is függ. Számomra egyszerűen logikusnak látszott, hogy a végéig nyitott maradjon a bajnokság, máskülönben a nézők az utolsó három-négy fordulóban már bajnokságon kívüli versenyeket nézhetnek.”

Még több Forma-1-s hírt ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik