Forma-1

Órákig titkolták, hogy Senna halott

Ayrton Senna egykori sajtófőnöke úgy határozott, hogy megosztja a nagyvilággal az imolai futamon történteket. Bernie Ecclestone és társai több órán keresztül hamis reményt adtak a rajongóknak és a családnak.

Betise Assumpcao, Ayrton Senna sajtófőnöke szerint a világ méltóan megemlékezett a húsz éve tragikus balesetben elhunyt versenyzőről.

Évtizedekkel a tragédiát követően Betise úgy döntött, hogy elárulja az igazságot a történettel kapcsolatban. Senna már jóval korábban meghalt, mint ahogyan azt bejelentették – olvasható a formula.hu-n.

Betise a baleset után Senna testvérével, Leonardóval az FIA tornyához ment, hogy több információt szerezzen. Amikor odaértek, épp Ecclestone érkezett velük szemben, s a FOCA motorhome-jába küldte őket. Bent Ecclestone felesége várta őket könnyek közt, férje pedig így szólt hozzájuk: „Meghalt”.

Fotó: Europress fotóügynökség

Miután Betise lefordította Leonardónak, Ecclestone hozzátette: „De még nem jelentjük be, így nem kell megállítani a futamot.”

Leonardo zokogásban tört ki, s felhívta a szüleit, hogy értesítse őket a tragédiáról. Nem sokkal később Martin Whitaker, az FIA sajtósa lépett a helyiségbe, aki váltott pár szót Ecclestone-nal, majd Betise-nek is elmondta, hogy milyen információkat adott a média képviselőinek:

– A sajtószobában azt mondtam, hogy Ayrtonnak fejsérülései vannak, és kórházba vitték.
– Bernie azt mondta, hogy meghalt.
– De a sajtónak azt mondtam, hogy súlyos fejsérülései vannak.
– Igen, tudom. Mi viszont tudjuk, hogy meghalt.

Ezt követően négyszemközt folytatták a beszélgetést a felek, hogy Ecclestone és Leonardo ne hallják.

– Martin, nem hiszem, hogy érted a helyzet súlyosságát. Leo már elmondta a családnak Brazíliában, hogy Ayrton meghalt. Óriási fájdalmakon mennek keresztül.
– Betise, én ezt értem. De a sajtónak azt mondtam, hogy fejsérülései vannak, és kórházba került. Nem mondtam, hogy meghalt.
– Igen, Martin. Én viszont azt próbálom neked megmondani, hogy ha ragaszkodsz ehhez, akkor ki kell lépnem az ajtón, odamenni Leóhoz, és megmondani neki, hogy Ayrton még él, és ezzel reményt adni a szülőknek. Olyan reményt, ami talán nem is létezik…
– Betise, nem halt meg. Ezt az információt adtam ki.

A hamis információk miatt Senna családja órákon át bízott abban, hogy Senna még él. A kórházban megjelent Sid Watkins, a Formula-1 orvosa, akit Betise arra kért, hogy magyarázza el, mi folyik itt. A válasz egyértelmű volt.

„Betise, nincs remény. Már a pályán halott volt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik