Forma-1

Ez a tragédia előzte meg Senna halálát

Roland Ratzenberger, osztrák autóversenyző húsz éve hunyt el, a San Marinó-i Nagydíj időmérő edzésén.

Az 1994-es imolai versenyhétvége több esemény miatt is bevonult a történelemkönyvekbe, de ezek közül egyik sem pozitív.

A húsz évvel ezelőtti Forma-1-es idény harmadik hétvégéjét rendeztek a miniállamban, de már az első nap után lehetett érezni, tragédia készül.

A pénteki szabadedzésen ugyanis Rubens Barrichello, akkor még a Jordan-Hart volánja mögött súlyos baleset szenvedett: rövid időre elvesztette az eszméletét, és eltört az orra, ami miatt kórházba kellett szállítani.

Fotó: Europress Fotóügynökség

Szombaton, vagyis április 30-án, az emberek még alig ocsúdtak fel a Barrichello-féle bukásból, újabb tragédia történt a pályán. Élete harmadik versenyhétvégéjén az osztrák Roland Ratzenberger lecsúszott a pályáról, de úgy ítélte meg, nem lett semmi baja az autójának, ezért megkezdett egy újabb gyors kört az időmérőn.

Az első szárnya azonban nem bírta a terhelést, a Villeneuve-kanyarban leszakadt, az autó pedig körülbelül 315 km/órás sebességgel a betonfalnak csapódott.

Ratzenberger az ütközésben azonnal életét vesztette, koponyaalapi-törést szenvedett, az orvosok így már nem tudtak segíteni rajta.

1982 után ez volt az F1-történetének – versenyhétvégén – első halálos balesete.

Sajnos 1994-ben a San Marinó-i Nagydíj még egy életét követelt: május elsején, a futam hetedik körében Ayrton Senna elvesztette az uralmát az autója fölött. A folytatást sajnos pedig mindenki ismeri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik