Forma-1

Pankráció lett a Forma-1-ből?

adrian newey (adrian newey, forma-1, red bull, )
adrian newey (adrian newey, forma-1, red bull, )

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint is hibás lépés a szezonzárón kétszeres pontokat osztani, a trükk leértékeli az egész Forma-1-et.

Bernie Ecclestone-on, az FIA-elnök Jean Todton és az 1996-os bajnok Damon Hillen kívül nem sokan támogatják a 2014-re bevezetett újítást, amely alapján a Forma-1-es idény szezonzáróján – idén az Abu-Dzabi Nagydíjon – kétszeres mennyiségű pontot osztanak, hogy ezzel a végéig nyitott, izgalmas maradhasson a bajnokság.

A négyszeres bajnok címvédő, Sebastian Vettel, valamint a csapatfőnök Christian Horner után a Red Bull harmadik nagyágyúja, a sztártervező Adrian Newey is kritikusan nyilatkozott a módosításról.

“Én személy szerint cseppet sem rajongok érte. Számomra túlságosan mesterséges, hogy az Abu-Dzabiban elért harmadik hely többet érjen, mint egy monacói vagy bárhol máshol szerzett győzelem” – nyilatkozta az Autosportnak.

“Kár, hogy a bajnokság izgalmának megtartását ennyire mesterséges úton akarják elérni. Ez csak leértékeli a Forma-1-et, engem a pankrációra emlékeztet” – utalt a komoly fizikai teljesítményt kívánó, de előre eldöntött, valódi sporteredményt nem hozó amerikai látványbirkózásra.

Ami a változtatás lehetőségét illeti, a Williamsszel, a McLarennel és a Red Bull-lal is bajnoki címeket nyerő mérnökzseni csak 2015-re lát esélyt.

“Idén szerintem már nem lehetséges. Hogy aztán a további szezonokra változtatnak-e, az azon múlik, mit mond a közvélemény az idény után. Természetesen, ha jelentősen nő a nézőszám, az emberek nem bojkottálják a közvetítést, akkor sikerként lesz elkönyvelve és maradni fog.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik