Forma-1

Vettel a legendák közé kerülhet

vettel horner (sebastian vettel, christian horner, red bull, )
vettel horner (sebastian vettel, christian horner, red bull, )

A Red Bull csapatfőnöke szerint Sebastian Vettelt egy napon Juan Manuel Fangio és Michael Schumacher mellett emlegethetik majd. A statisztikák alátámasztják ezt.

Sebastian Vettel a vasárnapi Koreai Nagydíjon újra győzött, a nyári szünet óta négyből négyszer lett az első.

A német versenyző immár 34. futamgyőzelmét szerezte, még hozzá Szingapúr után újra “gran slam”-mel, azaz tökéletes eredménnyel (pole, összes kör az élen, leggyorsabb kör és futamgyőzelem). Utoljára 50 éve volt két grand slam zsinórban, akkor Jim Clark érte ezt el a Holland és a Mexikói Nagydíjon 1963-ban.

Vettel a jongami sikerrel már Michael Schumachert is beérte az eredményességi rátában, sőt hajszállal a hétszeres bajnok elé került: Schumi 308 futamon 91-szer győzött, ez 29,55 % százalékos eredmény, míg a fiatal német 115/34-gyel 29,56 %-on áll.

Eddigi 115 indulásával csak az 50. az örökranglistán, a győzelmek számában viszont már most 4., a pole-okkal (42) 3., és a leggyorsabb körök (21), valamint a dobogók számában (57) is a top10-ben van.

Ha a hétvégén következő Japán Nagydíjon megszerzi a bajnoki címet – matematikailag lehetséges, ha ő nyeri a versenyt, Ferandno Alonso pedig legfeljebb 10. vagy 9. lesz – akkor elképesztő módon fiatalabb korában válik négyszeres bajnokká, mint ahogy az F1 történetének másik négy címmel büszkélkedő pilótája, Alain Prost a legelső futamát(!) nyerte a sportágban.

Sorozatban négy címet egyébként eddig csak két pilóta, a hőskor sztárja, az ötszörös bajnok Juan Manuel Fangio, valamint Michael Schumacher szerzett eddig, idén hozzájuk csatlakozik majd Vettel.

A statisztikák arra mutatnak, hogy a még mindig csak 26 éves pilóta akár az összes rekordot megdöntheti, a csapatfőnöke, Christian Horner szerint valamikor tényleg a két fenti névvel együtt lehet majd emlegetni Vettelt.

“Igen, valahol azon a szinten jár, sok szempontból hihetetlen a teljesítménye. Köztudott, hogy Mark (Webber) egy nagyon tehetséges, nagyon gyors versenyző, vele összevetve pedig egészen elképesztő, amit elért. Ami pedig külön lenyűgöző, hogy folyamatosan javul, fejlődik, ahogy egyre tapasztaltabb lesz.

Ha sikerül neki (a négy cím zsinórban), akkor az emberek kénytelenek lesznek hozzájuk mérni őt” – mondta a Fangiót és Schumachert érintő kérdésre.

Horner emellett kiemelte, hogy Vettel megérdemelten ennyire sikeres: “Nagyon keményen megdolgozik ezért. Kívülről nem látszik, hogy a színfalak mögött mennyi energiát fektet a felkészülésbe, az edzésbe, hogy mennyire elkötelezetten dolgozik. Nagyon önkritikus, mindig azt nézi, min javíthatna még, miben kellene jobbnak lennie. Ez az önreflexió viszi őt előre.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik