Forma-1

Nem szeretnének több “taxizást” az F1-ben

mark webber (mark webber)
mark webber (mark webber)

A Nemzetközi Automobil Szövetség azt ajánlja a pilótáknak, hogy a jövőben ne fuvarozzák egymást a versenypályán.

Nagy vihart kavart Mark Webber Fernando Alonso Ferrariján való taxizása a Szingapúri nagydíj végén: az akcióért mindkét pilóta megrovást kapott, és mivel Webbernek ez már a harmadik volt az idén, Koreában tíz hellyel hátrébb sorolják majd a rajtrácson.

Noha hivatalosan egyik pilóta sem a taxizásért kapott büntetést (Alonsót azért figyelmeztették, mert indokolatlanul lelassított és ezzel veszélyhelyzetet teremtett, míg Webbert azért, mert pályabírói engedély nélkül lépett a pályára), az FIA lépéseket tervez az ügyben.

Az Autosport úgy tudja, hogy Webber nemhogy nem kapott engedélyt a pályára lépésre, de az egyik pályabíró kifejezetten kérte, hogy ne tegye. Az FIA szerint az ilyen esetek biztonsági kockázatot jelentenek, és ugyan tiltásról egyelőre nincs szó, az eset szóba kerül majd a Koreai Nagydíjat megelőző eligazításon.

A pilótáknak tiltás helyett azt ajánlja majd az FIA, hogy az ilyen fuvarokkal inkább ne kockáztassák egy esetleges büntetés lehetőségét. Ezzel együtt emlékeztetik a versenyzőket arra, hogy semmilyen körülmények között nem léphetnek engedély nélkül a pálya területére – ami egyet jelent azzal, hogy mostantól meg se próbálják, mert azonnal repül a büntetés.

Az FIA tart attól, hogy még az alacsony sebesség ellenére is előfordulhat, hogy valami rosszul alakul, és a szállított pilóta leesik az autóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik